Українські школярі встановили рекорд і здобули 51 нагороду на Олімпіаді геніїв 2022 у Нью-Йорку

Попри повномасштабну війну школярі успішно презентували Україну на міжнародній арені й здобули 5 золотих медалей, 8 срібних, 14 бронзових, а також 23 почесні відзнаки. А Поліна Козлова з Херсонської області вперше в історії України отримала найвищу нагороду в категорії «Креативне письмо».

Поліна каже, їй досі не віриться, що вона пройшла такий довгий шлях від «я просто спробую написати вірш англійською» до міжнародного фіналу:

«Участь у GENIUS Olympiad стала для мене справжнім випробуванням. Протягом перших 3 місяців війни я перебувала в окупованому Херсоні та саме на період подання проєктів на міжнародний етап у нас глушили зв'язок. Всі необхідні матеріали я підготувала на телефоні, а для того, щоб їх відправити, ходила до найближчого відділення «Нової Пошти», де був безкоштовний інтернет. Іноді доводилося чекати годину задля того, щоб відправити смс, а поряд зі мною стояли інші херсонці, які намагалися подзвонити рідним», — розповідає дівчина.
Вірш Поліни читайте тут.

Такі ж захопливі роботи і у володарок золотих нагород:

  • Таїсія Солодка з Києва змагалася в категорії «Креативне письмо». Дівчина презентувала коротку розповідь «Last First Snow», де описала ймовірне майбутнє нашої планети. Через свою історію Таїсія привертала увагу до вбереження навколишнього середовища від його антропогенного забруднення.
    Розповідь Таїсії читайте тут.

  • Катерина Струкова з Києва підготувала проєкт «Створення епоксикомпозитів з цеолітом для виробництва медичних імплантатів» у категорії «Наука».
    Катя синтезувала й дослідила композитні матеріали, щоб з’ясувати, чи придатні вони для імітації губчатої кісткової тканини і виготовлення медичних імплантатів за допомогою 3D-друку.
    Проєкт Каті перегляньте тут.

  • Анастасія Матюхіна з Миколаївської області підготувала фотороботу в категорії «Мистецтво». «Фото показує вплив людини на природу», — так сама Анастасія описує свою світлину, на якій зображена оточена сміттям дівчина. Це образ недоторканої частини природи й того, що губить нашу Землю та поступово вбиває все живе. Назва роботи символічна — «Perishing Nature».
    Фото Насті дивіться тут.

  • Назва роботи Ірини Панасюк з Тернопільської області найкраще демонструє категорію, у якій змагалася дівчина, — «.^.^.^., або Вартовий Зомбівсесвіту розповідає». Це категорія «Креативне письмо».
    Твір конкурсантки став продовженням оповідання «Рожобартеск, або Стіжонанс», яке Ірина писала на обласний літературний конкурс «Акорди творчості». Там ішлося про героїню І.Р.У. Їй постійно ввижався дивний сюрреалістичний, схожий на віртуальний, Всесвіт предалекого майбутнього.
    Авторка використала прийом каліграми — записувала текст у вигляді малюнка чи візерунка. Ірина сподівається, що її твір наведе на роздуми про закономірності ставлення людини до навколишнього середовища навіть на ультракосмічному рівні.
    Твір Ірини читайте тут.

  • Кіра Остапенко з Харківської області подала роботу в категорію «Музика» і запропонувала композицію «The Earth Song». У своєму виступі дівчина пропонує замислитися над вчинками відносно Землі — нашого глобального дому. Кіра закликає заради майбутніх поколінь піклуватися про планету та припинити руйнувати її.
    Пісню Кіри слухайте тут.

Загальна географія нагород:
10 — місто Київ;
9 — Сумська область;
5 — Херсонська область;
4 — Київська, Дніпропетровська області;
3 — Хмельницька, Харківська, Полтавська області;
по 2 — Тернопільська, Львівська та Волинська області;
по 1 — Чернівецька, Черкаська, Миколаївська та Донецька (місто Маріуполь) області.

У 2022 МАН стала офіційним представником Genius Olympiad в Україні та єдиною установою, що має право організовувати національний відбір — Genius Olympiad Ukraine. Переможці можуть отримати екоквиток, що надає право участі у фіналі міжнародного конкурсу, який щороку проходить у США.

Крім того, вперше в історії GENIUS Olympiad у складі журі був представник України — Євген Кудрявець, заступник директора з міжнародних відносин МАН:
«Особливо хвилююче, що серед переможців є діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях та на територіях, де тривають активні бойові дії. А також ті, хто зараз далеко від дому. Усі вони змогли гідно представити нашу країну.

Проведення національного етапу стало безпрецедентним зростанням можливості для України на цьому конкурсі. Уявіть собі, за 10 років участі в Олімпіаді наша країна здобула 74 нагороди, а в 2022 році, за результатами проведення національного відбору, в умовах війни та фіналізації проєктів дистанційно, з багатьма складнощами — українська збірна виборола одразу 51 нагороду лише за 1 рік!»
GENIUS Olympiad щороку проводять у США. На конкурс можна подати роботи учнів 8-11 класів у категоріях мистецтво, креативне письмо, музика, короткий фільм, наука, робототехніка та бізнес. GENIUS Olympiad була заснована організацією Terra Science and Education за партнерства Рочестерського технологічного інституту (США).

Результати GENIUS Olympiad 2022

Фотогалерея

foto
ВИПУСК БМАНУМ-2024
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН