Проєкти дітей із Харкова та Одеси полетять на міжнародну космічну станцію на SpaceX Dragon

21 листопада в рамках програми шкільних космічних експериментів 2 команди від України відправлять справжні мінілабораторії для дослідження мікрогравітації на міжнародну космічну станцію.

Ще минулоріч МАН взяла участь у програмі шкільних космічних експериментів (Student Spaceflight Experiments Program, SSEP) — це комплексна програма з розвитку наукової та STEАM-освіти. SSEP націлена на виховання нового покоління науковців і винахідників.

У пілотному конкурсі 2021 року переможцями стали дві команди, а тепер вони прибули до США та готуються розпочинати дослідження. Юні науковці спостерігатимуть за відльотом ракети з їхніми проєктами на мисі Канаверал. Це історичний майданчик космічного центру Кеннеді NASA, з якого запускали всі місії «Аполлона» на Місяць. Також учасники команд проведуть експерименти на Землі під наглядом експертів «Nanoracks», NASA та NCESSE — це обов’язково для завершення місії.

Детальніше про напрацювання наших дітей
Команда з Рішельєвського наукового ліцею (м. Одеса) — це учні 8 класу Андрій Гриб і Микита Скрипник. Спільно з науковою керівницею Анастасією Маслечко хлопці досліджуватимуть вплив мікрогравітації на калій(III) гексаціаноферат.
Внаслідок експерименту діти з’ясують, чи впливає відсутність гравітації на процес формування кристалів калій(ІІІ) гексаціаноферату, їх розміри, кількість та форму.

Команда Харківської гімназії №47 (м. Харків) — це 11-класники Михайло Гарькавець, Владислав Волков, Софія Давидова та Єлизавета Садчикова. Разом із науковим керівником Андрієм Самойловим вони вирішили дослідити вплив мікрогравітації на структуру пломб і міцність їх з’єднання із зубами.
Стоматологічні проблеми в космосі ще небезпечніші, ніж на Землі. Більша частина їжі космонавтів недостатньо тверда для стимуляції оновлення дентину. Зуби з часом декальцифікуються та стають крихкими. Тож за тривалих перельотів виникає потреба пломбування. Наприклад, космонавту Олегу Новицькому довелося встановити тимчасову пломбу в космосі. Під час експерименту команда з’ясує, чи відрізняються стоматологічні матеріали, що затверділи в умовах мікрогравітації, від тих, які формуються на Землі.

Від започаткування програми у 2010 році понад 134 600 школярів подали більш ніж 27 230 пропозицій досліджень у космосі. А для відправки на космічну станцію відібрали 340 шкільних експериментів.
А 21 листопада полетять у космос дослідження і українських школярів. Їх не спинило ані повномасштабне вторгнення, ані пряме влучання російського снаряду в Харківську гімназію №47.
Учасники команд дистанційно доопрацювали свої проєкти, які відповідають усім інженерним і технологічним вимогам космічних польотів. Залишилось лише дочекатися космічних результатів українських дітей!

 
 

Фотогалерея

foto
ВИПУСК БМАНУМ-2024
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН