Манівці запустили свої наукові проєкти в космос на SpaceX

У межах Програми шкільних космічних експериментів (SSEP) мінілабораторії учнів-членів МАН відправили на Міжнародну космічну станцію (МКС) на кораблі SpaceX Dragon, на вершині ракети Falcon 9.

 

26 листопада делегація учнів-членів Малої академії наук України разом зі своїми науковими керівниками спостерігали за стартом ракети на мисі Канаверал у Флориді — історичному майданчику 39A космічного центру Кеннеді НАСА, з якої запускали всі місії «Аполлона» на Місяць. Два проєкти-переможці минулорічної програми «SSEP. УКРАЇНА» 16-ї місії відправили на МКС, де за інструкціями молодих українських науковців виконають космічну частину досліджень.

Крім того, паралельно з роботою мінілабораторій у космосі учасники команд проводять дослідження на Землі під наглядом експертів «Nanoracks», NASA та NCESSE. Це обов’язкова складова експерименту. Після завершення досліджень на МКС учасники порівняють результати космонавтів із тими, що отримали самі в умовах земного тяжіння.

SSEP — це унікальна комплексна програма з розвитку наукової та STEАM-освіти, яка націлена на виховання нового покоління науковців і винахідників.
МАН доєдналася до проєкту минулого року, а Україна стала третьою державою після США й Канади, що відправляє шкільні експерименти в космос. У пілотному конкурсі, який 2021 року організувала МАН, взяли участь 7 закладів освіти з 6 регіонів України. Загалом участь у конкурсі взяли 962 учні 7–11 класів, які виконували експерименти та дослідження під керівництвом 34 вчителів-фасилітаторів і подали до розгляду членів журі 238 проєктів.

Переможцями конкурсу стали проєкти вихованців комунального закладу «Рішельєвський науковий ліцей» (м. Одеса), які досліджували вплив мікрогравітації на калій(III) гексаціаноферат, а також Харківської гімназії №47 (м. Харків), що вивчали затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації

Детальніше про команди та їхні дослідження ми розповідали тут.

«Це знакова подія для Малої академії наук, для наших вихованців, для всіх українських школярів. Можливість долучитися до космічних проєктів, познайомитися з найбільшими науковими лабораторіями NASA, взяти участь у безпосередньому процесі старту космічного корабля з найбільшого космодрому світу — раніше це було з області фантастики. А сьогодні наші школярі вже запускають свої космічні експерименти на МКС. Символічно, що старт проєкту співпав з 25-ю річницею польоту в космос українського астронавта Леоніда Каденюка.
Хочу особливо подякувати директорові NCESSE Джеффу Голдштейну та заступникові директора МАН Євгенові Кудрявцю, які доклали значних зусиль, щоб цей проєкт відбувся. Також хочу висловити щиру вдячність нашому партнеру — Інноваційному парку Unit.City та особисто Василю Хмельницькому за підтримку цього проєкту», — прокоментував подію президент МАН Станіслав Довгий.

Він додав, що діти мали можливість презентувати свої дослідження, спілкуватись з провідними фахівцями НАСА, відвідувати наукові музеї.

МАН братиме участь у програмі і наступного року - вже розпочався конкурсний відбір наступних проєктів.

Фотогалерея

foto
ВИПУСК БМАНУМ-2024
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН