За виважені реформи в освіті. Проти рішення щодо передачі видатків на підготовку фахівців та робітничих кадрів на фінансування з місцевих бюджетів

Під час Революції Гідності та при захисті нашої країни від зовнішнього агресора студенти і освітяни, які брали та беруть участь у цих подіях, сподівались, що вони здобувають перспективи вільного розвитку особистості і гідного рівня життя. 
Департамент освіти і науки облдержадміністрації підтримує ініціативи Уряду щодо реформування освітньої галузі, зокрема щодо оптимізації мережі ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, закладів професійно-технічної освіти, але вважає, що такі заходи мають відбуватись виважено, комплексно, обов’язково з урахуванням думки громадськості, думки усіх учасників освітнього процесу. Локальне впровадження змін не вирішить нагальних проблем освітньої галузі в цілому та не сприятиме якості освіти і рівному доступу громадян України до її здобуття.
Вимоги статті 29 проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» зводять нанівець усі сподівання учнів, студентів і педагогічних працівників ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, ПТНЗ не тільки на покращення рівня життя, але й на саме існування навчальних закладів. Переведення технікумів, коледжів, закладів професійно-технічної освіти на місцеве фінансування призведе фактично до їхнього закриття, оскільки місцеві бюджети не в змозі будуть забезпечити їх необхідним фінансовим ресурсом.
Крім того, згідно з проектом Закону України «Про професійну освіту» обласним та міським державним адміністраціям надається право управляти державним майном, що перебуває у користуванні ВНЗ I-II рівнів акредитації, правом створення, реорганізації та ліквідації, підпорядкованих навчальних закладів. Така дерегуляція та децентралізація в освіті неминуче призведе до руйнації системи підготовки молодших спеціалістів, що в основному спрямована на підготовку фахівців середньої ланки не тільки для Чернівецької області, а й для всієї України, а також підвищить соціальну напругу у суспільстві у зв’язку з масовим звільненням педагогічних працівників. 
Оперативне управління майном професійно-технічних навчальних закладів доцільно передати після проведення детальної оцінки та інвентаризації. Оцінювання державного майна, що знаходиться в оперативному управлінні професійно-технічних навчальних закладів, проводилося у період 2004-2007 років. З того часу повторної оцінки державного майна, його інвентаризація не проводились. З метою розвитку навчальної бази професійно-технічних навчальних закладів були вкладені кошти із спеціальних фондів, спонсорських та благодійних внесків. У результаті чого здійснено капітальні ремонти та будівництво споруд, майстерень, лабораторій, тощо. Тому, за відсутності оцінки майна передача його зараз не на часі.
У разі прийняття Верховною Радою України рішення про передачу коледжів та технікумів на місцеві бюджети країна втратить той рівень науково-технічного потенціалу (особливо з інженерно-технічних спеціальностей), який сьогодні ще залишається, незважаючи на стагнацію виробництва. Як результат – неможливість відновлення виробництва на сучасному рівні, падіння промислового потенціалу, втрата обороноздатності країни, посилення соціальної напруги.
Професійно-технічні навчальні заклади здійснюють набір та підготовку робітничих кадрів для більше ніж 157 підприємств та організацій Чернівецької області, у тому числі для 38 об’єктів, що знаходяться у м.Чернівцях.  Професійно-технічні навчальні заклади уклали угоди на підготовку кваліфікованих робітників із 149 установами області терміном на п’ять років. Розривати зазначені угоди наразі недоцільно, оскільки розрив може призвести до дисбалансу замовлення кваліфікованих робітників та ринку праці регіону  через зменшення робочих місць у зв’язку з оптимізацією однопрофільних навчальних закладів, втрату контингенту висококваліфікованих працівників.
Зважаючи на вимоги ч.3 ст.5 Бюджетного кодексу України та ч.1 ст.64 Закону України «Про місцеве самоврядування» професійно-технічні навчальні заклади м.Чернівці не будуть мати підстав приймати на навчання громадян - жителів інших населених пунктів.
Вважаємо рішення про передачу видатків на підготовку робітничих кадрів фінансування з місцевих бюджетів передчасним та законодавчо непідготованим, таким, що може призвести до руйнування системи підготовки робітничих кадрів. 
Ми надіємось бути почутими з приводу необхідності перегляду статті 29 проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік», розробленого Кабінетом Міністрів України, яким запропоновано передачу видатків на підготовку робітничих кадрів на фінансування з місцевих бюджетів та збереження фінансування мережі ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації з Державного бюджету України.
Оксана Палійчук, директор Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН