Відбулося підсумкове засідання Ради молодих учених при МОН України

17 грудня 2015 року у Міністерстві освіти і науки України відбулося засідання Ради молодих учених при МОН за участю заступника Міністра освіти і науки України Максима Стріхи, директора департаменту науково-технічної діяльності МОН Дмитра Чеберкуса, працівників управлінь і підрозділів, які відповідають за наукову діяльність та співпрацюють з Радою молодих учених при МОН, членів та асоційованих членів Ради.

У своєму виступі заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха наголосив на тому, що діалог молодих учених із владою є дуже важливим чинником розвитку наукової політики в Україні. Ефективна комунікація, активна співпраця – це запорука успішного співробітництва. Позиція МОН завжди була послідовною та чіткою: 2015 рік попри всю складність означився приєднанням України до програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій «Горизонт 2020», що створює нові умови для розвитку української науки - ініційовано конкурс проектів для молодих учених, започатковано грантову програму підключення університетів до наукометричних баз. Прогнози й очікування щодо університетської науки в країні, позиції молодих учених, з погляду Міністерства, є оптимістичними.

Директор департаменту науково-технічного розвитку Дмитро Чеберкус подякував Раді за системну конструктивну співпрацю з Міністерством, за активну участь у відстоюванні положень нової редакції Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність». За підтримки Ради молодих учених у 2015 році було реалізовано масштабну ініціативу МОН щодо формування бази експертів з числа молодих учених для залучення їх до експертизи проектів, що подаються на фінансування з державного бюджету, та підготовлено проект положення про конкурс робіт для молодих учених. Крім того було зазначено, що для реалізації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» необхідно буде розробити більш ніж 50 нормативно-правових актів. Тому МОН розраховує на активну співпрацю з Радою молодих учених у забезпеченні їх підготовки.

Голова Ради молодих учених при МОН України Юрій Кращенко представив звіт про роботу Ради у 2015 році, який був одностайно схвалений Радою. На засіданні Ради обговорили стан узгодження документів щодо організації конкурсу наукових проектів, зокрема Міністерство поінформувало, що процес узгодження проектної документації уже завершується і незабаром буде оголошено конкурс.

Було зазначено, що протягом року Рада молодих учених при МОН активно відстоювала поновлення виплат іменних стипендій Кабінету Міністрів України та Президента України для молодих учених. За підтримки Міністерства освіти і науки, Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти було підписано відповідне розпорядження Уряду про перерозподіл видатків та спрямування фінансування на виплату стипендій молодим ученим.

Юрій Кращенко порушив питання про внесення змін до форм статистичної звітності та щодо виділення окремою позицією категорії молодих учених, що є дуже важливим при формуванні державної наукової політики та аналізі її ефективності у перспективі молодих учених. Це необхідно для формування цілісної картини щодо чисельності та вікового розподілу науковців та, зокрема молодих учених, в Україні.

Валентина Андрущенко, співробітник Державного фонду фундаментальних досліджень, поінформувала про перспективи фінансування Фондом наукових досліджень для молодих учених, про проект «Українські наукові журнали» та про важливість проведення тренінгів, семінарів і вебінарів з підготовки проектних заявок на конкурси Фонду.

Жваве обговорення викликало питання організаційної форми функціонування спільноти молодих учених у вищих навчальних закладах, зокрема у контексті імплементації Законів України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (ст. 24) і «Про вищу освіту» (ст. 41), а саме: взаємодія і розмежування рад молодих учених та наукових товариств студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених. Радою буде проаналізовано стан взаємодії рад молодих учених та наукових товариств студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених у вищих навчальних закладах України та підготовлено відповідні пропозиції до Міністерства та рекомендації для вищих навчальних закладів.

Рада молодих учених активно співпрацює з Радою молодих учених при Міністерстві науки та вищої освіти Польщі, з Національним представництвом аспірантів Польщі, Європейською радою аспірантів і молодих учених Eurodoc.

На засіданні Ради було обрано Президію Ради: голова – Юрій Кращенко, перший заступник – Сергій Попов, заступники – Дмитро Чеберкус, Ірина Дегтярьова, секретар Ради – Юлія Овчиннікова, Анна Толстанова, Віктор Толстолуцький.

Сьогодні молоді вчені консолідуються задля якісних трансформацій у сфері науки та вищої освіти, готові докладати зусилля, час і спрямовувати свою працю для розвитку України. Саме об’єднання молодих учених України покликані сформувати відповідальне молодіжне академічне середовище, і дуже важливо, що це відбувається в постійному діалозі і співпраці з представниками органів влади, з парламентарями, адже це свідчить про те, що мрії про «освіту і науку понад усе» мають усі шанси стати реальністю.

 За інформацією Ради молодих учених при МОН

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН