ВІД ЗАПИТАНЬ ДО ВІДПОВІДЕЙ У Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації при КОДА відбувся дводенний семінар для керівних кадрів МАН України

prev next

З 15 по 16 грудня 2016 року в Києві з метою підвищення кваліфікації керівних працівників МАН України Національним центром «Мала академія наук України» спільно із партнером ‒ закладом післядипломної освіти «Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій при Київській держадміністрації» ‒ був проведений короткотерміновий семінар-практикум «Стратегія розвитку навчальних закладів МАН України в умовах децентралізації».

Цей навчальний проект залучив до роботи керівників, заступників керівників, педагогів МАН з 18 регіонів України. Семінар-практикум проходив у Києві у приміщенні обласної державної адміністрації.

Програмою заходу було передбачено обговорення питань децентралізації місцевих фінансів, антикорупційного комплаєнсу, стратегічного планування. Також учасники семінару обговорювали актуальні проблеми діяльності навчальних закладів МАН України.

Під час відкриття заходу директор Національного центру «Мала академія наук України» Оксен Лісовий привітав учасників семінару і наголосив на важливості науково-дослідницької діяльності з обдарованою молоддю, актуальності модернізації освітнього простору МАН України в контексті реформування освітньої галузі.

З вітальним словом до учасників семінару також звернувся кандидат економічних наук, доцент, тренер з антикорупційного комплаєнс-проекту ПАКУ та СІРЕ, директор Центру перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів при облдержадміністрації Сергій Лукін. Він зазначив, що ця співпраця може стати одним з ефективних механізмів підвищення якості педагогічних кадрів саме у системі МАН України і позашкільних закладів освіти України.

У рамках дводенного семінару відбувалися тематичні лекції, круглий стіл, практичні і тренінгові заняття, які мали як загальне, так і вузькогалузеве спрямування, що пов’язано з діяльністю позашкільного навчального закладу.

Семінар розпочався лекцією з елементами практичного заняття регіонального консультанта проекту «Пульс» та USAID Тетяни Овчаренко на тему «Децентралізація місцевих фінансів». Тетяна Віталіївна розповіла про освітні субвенції на утримання навчальних закладів і поділилася власним досвідом роботи як фахівець у фінансовій галузі. Також відбувся круглий стіл «Ефективне управління керівника під час вирішення конфлікту», на якому обговорювали проблему професійного вигорання і шляхи її розв’язання; тренінг, де керівники навчальних установ дізналися про діагностику типових способів поведінки у конфліктних ситуаціях (за допомогою тесту Томаса). Обидва заняття провела кандидат психологічних наук, експерт з вікової, соціальної, юридичної, політичної психології і психології управління Катерина Божко. Практичну лекцію «Запобігання та протидія проявам корупції. Антикорупційний компаєнс» прочитав директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів при облдержадміністрації Сергій Лукін. Він зазначив: питання корупції є актуальним і серйозним, його потрібно детально вивчати, щоб уміти запобігти і протидіяти корупційним заходам, які можуть виникати у роботі керівника закладу. На лекціях кандидата економічних наук, доцента з питань розробки стратегії та стратегічного планування Тетяни Хлевицької «Стратегічне планування діяльності навчального закладу», «Управління репутацією навчального закладу» учасники семінару дізналися про практичні методичні рекомендації щодо стратегічного планування навчальних закладів різних типів, про процес стратегічного планування.

На круглому столі «Правові аспекти фінансово-господарської діяльності неприбуткових організацій», який проводила генеральний директор Synergy consulting company Світлана Олєйнікова, йшлося про поняття «фандрейзинг». Світлана пояснила, як можна залучати додаткові ресурси для розвитку навчального закладу.

Наприкінці семінару заступником директора з методичної роботи НЦ «МАНУ» Світланою Лихотою були підведені підсумки роботи. Світлана Олексіївна зазначила, що цей перший спільний проект між НЦ «МАНУ» і ЗПО «Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій при Київській держадміністрації» надихав на подальшу роботу і розробку нового курсу занять з підвищення кваліфікації керівників та працівників МАН України, а також зауважила, що такі колегіальні зустрічі є чудовою можливістю отримати якісну освіту у сфері управління навчальним закладом, оновити зміст методичної роботи закладу і підвищити педагогічну майстерність в управлінні позашкільним закладом.

На завершення заходу освітянам було вручено сертифікати учасників семінару.

Оксана Мережинська, завідувач лабораторії суспільних і гуманітарних наук Науково-методичного центру

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН