У МОН підбили підсумки спільного з Міністерством національної освіти Республіки Польща проекту «Підтримка реформи освіти в Україні»

8 грудня 2015 року в Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл, присвячений підсумкам проекту Міністерства освіти і науки спільно з Міністерством національної освіти Республіки Польща та Міністерством Закордонних справ Республіки Польща «Підтримка реформи освіти в Україні».

У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей; представник департаменту стратегії та міжнародної співпраці Міністерства національної освіти Республіки Польща Магдалена Будкус; фахівець Центру розвитку освіти Республіки Польща Анджей Ясінський; фахівець Центру розвитку освіти Республіки Польща Анна Гокловска; співробітник Варшавського університету, Республіка Польща Радослав Кухарчик; головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН Оксана Коваленко; директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна.

Заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей підкреслив актуальність реалізації проекту «Підтримка реформи освіти в Україні», особливо в той час, коли розробляється проект базового закону «Про освіту.

Заступник Міністра також додав, що наразі Міністерство працює над законом «Про загальну середню освіту», де більшість питань були вивчені та запозичені з польського досвіду, зокрема, у загальній середній освіті. «До того ж, Міністерством було прийнято положення про конкурс підручників, який зроблений саме на польському досвіді»,- розповів Павло Хобзей.

Заступник Міністра освіти і науки повідомив, що під час візиту Міністра національної освіти Республіки Польща Йоанни Клюзік-Ростковської до України між Міністерством освіти і науки та польською стороною була домовленість по трьом напрямках співпраці. Перший – українська сторона і надалі створює умови для навчання польської меншини в Україні, зі свого боку – польська сторона створює належні умови для українських меншин у Республіці Польща. Другий напрямок пов’язаний з побудовою нової української школи. «Ми говорили про рамкові програми, спільні семінари із залученням польських експертів щодо використання досвіду в нових програмах, які мають орієнтуватися саме на результати учнів», - наголосив Павло Хобзей.

Третій - пов’язаний із сектором професійної освіти, а також спільних польсько-українських семінарів стосовно поступового впровадження підручників для професійної освіти. За словами заступника Міністра, зустріч сьогодні – це певний етап спільно напрацьованих проектів, а також можливість для подальшої співпраці між двома країнами.

Представник департаменту стратегії та міжнародної співпраці Міністерства національної освіти Республіки Польща Магдалена Будкус підкреслила, що це не перший проект на рівні співпраці обох Міністерств. Як повідомила польський експерт, Центр розвитку освіти у Польщі реалізовував багато проектів, зокрема, навчальні семінарами для вчителів та директорів шкіл з підвищення кваліфікації вчителів та розвитку навчального підприємництва. За її словами, проект «Підтримка реформи освіти в Україні» дозволив фахівцям, які займаються створенням і формуванням освітньої політики, обмінятися досвідом. «Я вважаю, що це лише початок довготривалої співпраці між Польщею та Україною», - зауважила Магдалена Будкус. Також вона додала, що польська сторона готова надавати підтримку та консультації з будь-якого питання.

Під час круглого столу розглянуто питання децентралізації та фінансування освіти, стандарти для загальної середньої освіти, педагогічний нагляд та шкільний розвиток, рекомендації щодо зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Рекомендації щодо системи зовнішніх іспитів з сучасних іноземних мов (завантажити)
Про децентралізацію системи освіти та фінансування навчальних завдань (завантажити)
Педагогічний нагляд в Польщі - модернізація, доробок (завантажити)
Програмна основа загальноосвітнього навчання і її впровадження в Польщі (завантажити)
Decentralizacja finansowanie (завантажити)

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН