ТВОРЕННЯ МАЙБУТНЬОГО «ЗАРАЗ І ТУТ» У Києві з 15 по 16 червня пройшла ІV Міжнародна науково-практична конференція «Наукова еліта у розвитку держав»

prev next

Така конференція проводиться з 2010 року. Захід, який організатори називають «інтелектуальним бенкетом», збирає широке коло учасників з України та інших держав світу для обговорення стратегічних питань розвитку освіти і науки, розширення міжнародного партнерства. Участь у цьогорічній конференції, яку присвятили 25-річчю незалежності України, взяли представники законодавчої і виконавчої влади, органів управління освітою, медіа, громадськості, наукові та педагогічні працівники України, Білорусі, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Угорщини і Чехії.

Організували конференцію МОН України, НАПН України, НПУ імені М. П. Драгоманова, Інститут екології економіки і права, НЦ «МАНУ», Міжнародна асоціація позашкільної освіти.

– Той, хто може зробити відкриття або винахід, – це одна людина зі ста тисяч або з мільйона. У Малій академії наук ми працюємо саме з такими обдарованими, талановитими дітьми, і чи є в нашому суспільстві розуміння, що це також еліта – наукова? Тому така конференція дуже важлива, щоб інформація доходила до уряду, керівництва держави, – зазначив під час урочистого відкриття заходу президент МАН Станіслав ДОВГИЙ.

На підтвердження своїх слів президент МАН навів кілька прикладів, коли проекти вихованців академії перемагали у великих міжнародних конкурсах і високо оцінювалися провідними вченими США і Європи як нове слово в певній галузі сучасного виробництва. Станіслав ДОВГИЙ наголосив на необхідності реалізації в Україні державної політики щодо підтримки молоді як майбутньої наукової еліти країни.

У відкритті конференції взяли також участь ректор НПУ імені М. П. Драгоманова Віктор АНДРУЩЕНКО; Герой України, перший космонавт незалежної України Леонід КАДЕНЮК; Герой України, академік НАН України Віктор БАР’ЯХТАР; заступник міністра освіти і науки України Павло ХОБЗЕЙ.

Від українського парламенту учасників конференції привітав головний консультант секретаріату Комітету ВРУ з питань науки і освіти Євген КРАСНЯКОВ і головний консультант Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Євген БЕРЕЖНИЙ.

До слів привітання долучилися Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Ерно КЕШКЕНЬ і Повноважний міністр Литовської Республіки в Україні Гвідас КЄРУШАУСКАС, завідувач кафедри філософії Литовського едукологічного університету Лютаурас ДЕГЕСИС.

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, ректор Інституту екології економіки і права, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М. П. Драгоманова Олена БИКОВСЬКА виступила з доповіддю «25 років Незалежності України – 25 років розвитку позашкільної освіти».

Можливостями одержання фінансової підтримки для спільних наукових досліджень між науковцями України та Словаччини поділився доцент кафедри екології факультету гуманітарних і природничих наук Пряшівського університету в Пряшеві Руслан МАРІЙЧУК. Сучасний позашкільний навчальний заклад крізь призму інновацій і перспектив – про це йшлося у виступі директора Рівненського міського Палацу дітей та молоді Ірини ПЕРВУШЕВСЬКОЇ. Керівник Центру соціального моніторингу додаткової освіти дітей та молоді Мінського державного палацу дітей і молоді Ірина ЯКОВЛЄВА поділилася соціальним аналізом позашкільної освіти як ресурсу формування життєвих стратегій молоді. Про конфлікт між економічними й екологічними аспектами з технологічним прогресом у країнах, що розвиваються, розповів генеральний секретар ICEEE, професор Університету Обуда в Будапешті Хосам ХАМУДА.

Перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій КОМНАТНИЙ звернув увагу на той факт, що нині близько 5 мільйонів українців працюють за кордоном, з них 37% мають вищу освіту, приблизно 100 тисяч мають науковий ступінь і, відповідно, працюють на розвиток інших держав.

– За даними ЮНЕСКО, в останні роки кількість науковців у світі збільшилася на 20%. В Україні ж лише в минулому році Національну академію наук з різних причин залишили 2730 осіб: 95 докторів наук та 511 кандидатів наук, – наголосив пан Сергій.

Усього за роки незалежності України кількість учених зменшилася втричі. На думку учасників заходу, основними причинами такого явища є незадовільний рівень оплати праці та відсутність реальних пільг і преференцій для науковців.

Другий день роботи конференції проводився у п’яти секціях. Ішлося про наукову еліту, соціально-гуманітарний, економіко-правовий розвиток держав, роль екології та охорони навколишнього середовища, позашкільну освіту в розвитку країн, Малу академію наук як систему формування майбутньої наукової еліти.

– Головні питання, що ми обговорювали на секції, – це роль особистості педагога позашкілля. На секції також відмічалася роль Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, який має єдину кафедру позашкільної освіти, що впливає на якість цієї освітянської сфери. Також розглядалося багато організаційних, фінансових питань, пов’язаних з так званим виживанням позашкільного закладу в умовах соціально-економічної кризи, – поділилася керівник секції «Позашкільна освіта у розвитку держав», начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини МОН Алла СЕРЕДНИЦЬКА.

За словами пані Алли, під час конференції відбувся дуже цікавий діалог, обмін контактами і досвідом щодо розв’язання проблем, поставлених перед позашкільною освітою. Учасники дійшли висновку: необхідно більше інформувати про свою діяльність суспільство і батьків, більше виходити за межі свого закладу і напряму своєї діяльності.

Модерацію секції «Мала академія наук України як система формування майбутньої наукової еліти» забезпечував директор НЦ «МАНУ» Оксен ЛІСОВИЙ. Присутні почули змістовні доповіді від директорів регіональних малих академій – Олександра АНДРЄЄВА, Марії ТРІСКИ, працівників НЦ «МАНУ» Ірини САВЧЕНКО, Василя ДУНЦЯ, Ірини КИРИЧЕНКО. Також у роботі секції з розлогими доповідями взяли участь провідні співробітники з Інституту обдарованої дитини НАПН України Наталія ПОЛІХУН і Оксана КОВАЛЬОВА. На високу оцінку заслужив виступ професора Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України Олександра МУЗИКИ.

Акценти при підведенні результатів конференції робилися на формуванні ціннісних орієнтирів і освітянських практик, пошуку та імплементації міжнародних інновацій в освіті, а також розробленні і впровадженні нових проектів з підвищення кваліфікації у МАН.

Завершилися секційні засідання урочистим врученням сертифікатів учасників конференції, жвавим обговоренням конкретних проектів і перспектив – освітяни-позашкільники не тільки вірять у краще майбутнє, а й створюють його в реальних проектах сьогодення.

Сергій КУТНЯКОВ

21.06.16

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН