ЩО Б ТАМ НЕ БУЛО, ЗМІНЮЙ Як цьогорічні випускники школи «Агенти змін» втілювали свої проєкти в умовах пандемії, обмежень і дистанції

 

У вашому місті відбуваються дивовижні покращення, які реалізовують діти? За цим стоїть хвиля натхнення і віри у себе та власну ідею. Цього року нею накрило 45 учнів, а її громадський вплив сколихнув 14 областей України. І ця хвиля має назву Школа громадянської і волонтерської участі та патріотичного виховання «Агенти змін».

Творити країну, в якій хочеться жити, можна навіть у режимі онлайн. Тепер це доведений факт. Його підтвердили учасники набору-2020 школи «Агенти змін», які прийняли виклики цього року і продуктивно з ними впоралися. Вперше за всю історію навчання учні опановували методологію, продуману до найменших деталей і з чіткою послідовністю, дистанційно. Цей випуск став, свого роду, експериментальним і довів, що онлайн-версія «Агентів змін» працює ‒ ефективно і з неймовірним практичним результатом. Рівень мотивації учасників ‒ зашкалював, втілених ними проєктів ‒ 30, сума, зібрана дітьми на ці проєкти, ‒ 92 237 грн.

Цьогоріч особливим став і ІІІ етап навчання у школі. Вперше в його програму увійшли щоденні майндфулнес і практики усвідомленості. Також додалися лекції з життєстійкості, вміння публічно виступати онлайн, обговорення цілей сталого розвитку ООН та ідентичності українців. Серед запрошених спікерів ‒ автор проєкту «Ukraїner» Богдан Логвиненко, українська мовознавиця Орися Демська, солістка гурту «Джалапіта» Соломія Чубай і засновниця екобренду «Bilka» Ірина Білка. А ще випускники попередніх наборів «Агентів змін» були менторами для учасників цьогорічного. Вони проводили сесії, розповідаючи про життя агента після випуску зі школи і які можливості є в сучасної молоді.

Після такого інтенсивного навчання підлітки своїми ідеями змінили на краще екологію, туризм, місця для відпочинку, показали, що займатися прибутковим підприємництвом, організувати міжнародний освітній проєкт, конференцію, створити власний бренд, ютуб-платформу, допомогти тваринам, якщо тобі 13‒16 років ‒ більш ніж реально. Як свідчить багаторічна практика агентів ‒ можна багато зробити, якщо робити.

Найкращі з реалізованих проєктів наприкінці жовтня презентували самі учасники навчання в «Освіторія Хаб». Серед них ‒ «Карантинне ЄВРО-2020», на якому любителі футболу змагалися у футболознавстві; мурал «Змінюй», що зробив невпізнавано кращою стіну спортивної школи міста Турійськ; музична творчість «Всемирные сети» ‒ новостворена рокпісня та кліп на неї; бізнес-проєкт «NEBО», який пропонує авторські принти для вашого одягу; гра в екологію ‒ «Екохатка», що вчить сортувати сміття. Ці та інші дитячі проєкти можна побачити у марафоні #30_днів_30_проєктів.

Після презентації відбулось обговорення «Навички 2025 World Economic Forum: інструкція з провадження» ‒ як формувати в освітньому просторі топнавички 2025 від WEF в умовах карантину і змішаного навчання. Своїм досвідом та експертністю дискусію збагатили директор НЦ «Мала академія наук України» Оксен Лісовий, співзасновник і член наглядової ради «Української академії лідерства» отець Андрій Зелінський, переможниця у номінації «Вчитель громадянської освіти» змагання «Global Teacher Prize Ukraine» Леся Юрчишин, засновниця Школи громадянської участі «Агенти змін» Катерина Клюзко й Ольга Харасахал, яка розробила новий метод діагностики раку. Все найцікавіше з обговорення ‒ у трансляції.

Презентувавши свої результати, агенти пішли святкувати у перший державний інтерактивний простір «Музей науки» МАН. Цей візит для них став ще одним яскравим прикладом змін, які втілюються у реальність, якщо маєш мрію. Адже все починалося з неї. Колись такий проєкт для України директор НЦ «МАНУ» Оксен Лісовий омріював, як і агенти ‒ перед тим, як реалізувати свої.

Від мрії до дії ‒ основа громадянського навчання. Тож перед тим як діяти і змінювати щось зовні, школа «Агенти змін» вчить учасників мріяти, створює умови, щоб вони пізнали себе, зробили зміни всередині. Бо мрія може змінити життя. Агенти це вкотре довели. А про що мрієш ти?..

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН