Педагогічна освіта та освітні стандарти – 2 напрямки, за якими МОН хоче співпрацювати з Фінляндією

Міністерство освіти і науки України бачить 2 пріоритетні напрямки співпраці з фінським Урядом в рамках реформи середньої освіти – зміна педагогічної освіти (загалом підготовка вчителів) та експертна оцінка нових освітніх стандартів. Такі бажані напрямки співпраці окреслила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час спілкування з фінськими експертами сьогодні, 18 квітня 2017 року, у приміщенні МОН. 

Зустріч відбулася в межах підготовки спільного україно-фінського проекту, спрямованого на забезпечення реформування системи середньої освіти в Україні.

«Ми розуміємо, що вчителі та їхня якісна підготовка – ключовий фактор, який вирішує, успішна буде освітня система чи ні. І під час реформування фінської системи особливий наголос робився саме на підготовці педагогів, тому ми очікуємо, що саме такий формат буде найбільш успішним», – зазначила Лілія Гриневич. 

Щодо оцінки освітніх стандартів, Міністр підкреслила, що зараз МОН майже закінчило роботу над новим стандартом для початкової школи, згідно з яким готуватимуться навчальні програми та матеріали для 1-4 класів Нової Української Школи.

«Нам потрібна експертна оцінка цього стандарту, навчальних програм, створених на його базі, та тих основоположних підходів, які ми в них закладаємо. Дуже важливо, щоб стандарт був якісно підготовлений, адже від нього залежить подальша підготовка інших документів», – додала Міністр.

Фінські освітні експерти – Раїса Венелейнен і Кірсі Ліндроос – відзначили, що засадничі ідеї Нової Української Школи ґрунтуються на тих ідеях реформування, про які зараз говорить увесь світ.

«Ми впевнені, що наша продуктивна співпраця принесе хороші результати не лише для України, а й для Фінляндії. Адже чим більше історій успіху освітніх реформ, тим більше ми маємо можливостей вчитися один у одного. Хочу зазначити, що ми детально вивчили документи, що описують вашу реформу. Мушу сказати, що це дуже амбітний план, але саме це є майбутнє для освіти», – повідомила Раїса Венелейнен.

Міністр детально відповіла на всі запитання експертів, що стосувалися роботи української системи освіти. Йшлося і про роль інститутів післядипломної освіти, і про роль університетів, і про основні зміни в адмініструванні галузі. 

Нагадуємо, що 4 жовтня 2016 року відбулася зустріч  Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Надзвичайним і Повноважним Послом Фінляндії в Україні паном Юхою Віртаненом.За результатами зустрічі було досягнуто домовленості та підтверджено готовність Фінляндії фінансувати проект, спрямований на забезпечення реформування системи середньої освіти в Україні. 

У лютому 2017 р. фінська сторона обрала двох консультантів для ідентифікації проекту – Раїсу Венелейнен і Кірсі Ліндроос. Вони мають відмінні знання в освітній сфері, зокрема пані Венелейнен має багаторічний досвід роботи в Міністерстві освіти і культури Фінляндії на різних посадах.

Консультанти напрацюють проект документу, за яким здійснюватиметься подальша співпраця. Він повинен бути заснований на пріоритетах, зазначених в концепції Нової Української Школи. Основна увага буде зосереджена на реформах базової середньої освіти та професійної підготовки.

Джерело: http://mon.gov.ua

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН