МОН прагне збільшити грошову нагороду лауреатам премії Президента України для молодих учених

Міністерство освіти і науки України ініціюватиме збільшення грошової винагороди, яку отримують молоді вчені – лауреати премії Президента України. Про це розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час вручення відповідної відзнаки молодим ученим, що вибороли її у 2017 році, повідомляє прес-служба МОН.

– Ми усвідомлюємо, що грошова премія, передбачена лауреатам, залишається досить символічною. Ми вже готуємо листи на Кабмін, аби цю премію можна було збільшити з наступного бюджетного року. Але цей статус – лауреата премії Президента – залишається досить почесним, і я переконана, що він допомагатиме вам далі в житті, – зазначила Лілія Гриневич.

Наразі розмір премії становить 40 тисяч гривень. У складі авторських колективів премійованих робіт – 89 науковців, серед них 11 докторів та 68 кандидатів наук. Загалом же конкурс доволі складний і передбачає серйозну конкуренцію серед учених.

– І я думаю, що в цьому важлива перевага премій Президента – вони представляють кращих із кращих молодих науковців у дуже широкому спектрі наукових тем. Подумайте – із 81 роботи, що надійшла до Комітету Держпремій, тільки 61 робота взагалі була допущена до конкурсу. Тобто близько 25 відсотків робіт відсіялися ще на початку. В результаті переможцями стали лише 40 робіт. Гадаю, навіть сам факт, що ваші дослідження витримали такий серйозний конкурс, говорить сам за себе, – пояснила ученим міністр.

Вона додала, що традиційно найбільше премій виборюють представники закладів НАН та МОН України. Так, із 40 робіт-переможців 15 представлені установами НАН і 12 – МОН. З огляду на це, міністр звернула увагу, що важливо максимально забезпечити розвиток наукових досліджень і заохотити найкращих.

– Хочу повідомити представникам університетів, що МОН хоче підтримати вас і запровадити базове фінансування для тих вишів, які найкраще пройдуть атестацію за науковими напрямами роботи. Відразу хочу наголосити: базове фінансування для наукових лідерів зможемо запровадити лише домігшись відкриття нової бюджетної програми, на кшталт тієї, що цього року була відкрита у Національній академії наук – «Підтримка розвитку пріоритетних напрямків досліджень» (500 млн грн для наукових установ, які будуть атестовані за високим рівнем. – Ред.). Для нас це один із пріоритетних напрямів роботи на цей рік, – наголосила Лілія Гриневич.

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН