МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ – СИСТЕМОТВОРЧИЙ ФАКТОР ФОРМУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ НАЦІЇ В парламентській газеті «Голос України» опубліковано Закон України «Про наукову та науково-технічну діяльність»

Напередодні нового 2016 року Президент України Петро ПОРОШЕНКО підписав Закон України «Про наукову та науково-технічну діяльність», який був прийнятий Верховною Радою України. Цей закон визначає правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку у сфері наукової і науково-технічної діяльності, створює умови для провадження наукових досліджень, задоволення потреб суспільства і держави у технологічному розвитку шляхом конструктивної взаємодії освіти, науки, бізнесу та влади.

Особлива увага в новому законі приділена Малій академії наук України, яку вперше виділено як системотворчий фактор наукової діяльності нашої держави.

Закон України «Про наукову та науково-технічну діяльність» визначає Малу академію наук України як мережу формування інтелектуального капіталу нації та виховання майбутньої наукової зміни. МАНУ має забезпечувати дослідницько-експериментальну, наукову, конструкторську, винахідницьку та пошукову діяльність творчої молоді України. На систему Малої академії наук покладено відповідальність за наукову креативність прийдешніх поколінь українців, збереження та примноження інтелектуального потенціалу нашої країни.

Зокрема, у ст. 26 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» «Залучення учнівської молоді до наукової і науково-технічної діяльності» йдеться:

«3. Мала академія наук України організує та забезпечує участь учнівської молоді у дослідницько-експериментальній, науковій, конструкторській, винахідницькій та пошуковій діяльності, сприяє формуванню інтелектуального капіталу нації, вихованню майбутньої наукової зміни.

Координацію діяльності системи спеціалізованих позашкільних навчальних закладів Малої академії наук України здійснює Національний центр «Мала академія наук України», який є державною організацією, кошти на забезпечення наукової, науково-технічної діяльності якої щорічно визначаються в Державному бюджеті України. Фінансування Національного центру «Мала академія наук України» може здійснюватися за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України.

Мала академія наук України щорічно подає звіт про свою діяльність та план роботи на наступний рік на затвердження Науковому комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій».

Під час передноворічної зустрічі з провідними вченими, освітянами та парламентарями, які опікуються питаннями розвитку та підтримки української науки, Президент України наголосив на спільній відповідальності науковців та практиків за імплементацію цього закону та запевнив учасників наради щодо своєї активної участі в цьому процесі. Президент визнав прийняття цього закону за демократичною прозорою процедурою із залученням Міністерства освіти і науки, НАНУ, вишів, депутатського корпусу, громадянського суспільства прикладом консолідації і досягнення спільної мети.

– Ми маємо використати той потенціал, наших майбутніх нобелівських лауреатів, я впевнений, що вони будуть. Маємо створити лабораторії, створити умови захисту результатів їх інтелектуальної праці. Маємо створити законодавство. Маємо створити для них соціальні ліфти, і в цьому полягає реформа Академії наук, бо для кожного відкривається ця перспектива, – зазначив Петро ПОРОШЕНКО.

Тож від імені всього великого колективу Малої академії наук України – науковців і викладачів, учителів загальноосвітніх навчальних закладів і педагогів-позашкільників, співробітників Національного центру «Мала академія наук України» та, звісна річ, сотень тисяч талановитих школярів з усієї країни, висловлюємо велику подяку всім, хто долучився до розробки і прийняття Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність», передусім голові Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілії Михайлівні ГРИНЕВИЧ та Міністру освіти і науки України Сергієві Мироновичу КВІТУ. Переконані, що цей знаковий закон дасть потужний імпульс для розвитку української науки та сприятиме її інтеграції до європейського дослідницького простору.

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН