Лілія Гриневич представила громадськості пріоритети діяльності МОН на 2016 рік

10 травня 2016 року у Міністерстві освіти і науки України відбулась зустріч Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з представниками інститутів громадянського суспільства, членами Громадської ради при МОН та експертами. Під час зустрічі Лілія Гриневич презентувала пріоритетні напрямки діяльності Міністерства у 2016 році.

Міністр освіти і науки зазначила, що в рамках Програми діяльності Уряду у 2016 році Міносвіти визначило  такі пріоритетні цілі: дерегуляція і дебюрократизація системи управління освітою у питаннях ліцензування і акредитації вищих, середніх та дошкільних навчальних закладів. Міністр наголосила на нагальній потребі спрощення ліцензування дошкільних навчальних закладів: «Сьогодні ми маємо кризу у системі дошкілля – черги до дошкільних установ і водночас - надзвичайно забюрократизована процедура відкриття приватних навчальних закладів». Лілія Гриневич повідомила, що наразі досягнуто погодження з усіма міністерствами нових санітарно-епідеміологічних умов для дошкільних та середніх навчальних закладів, що сприятиме зняттю частини бюрократичних вимог для відкриття приватних дошкільних навчальних закладів. «Важливим питанням також є автоматизація процесу ліцензування навчальних закладів, з максимально прозорим публічним висвітленням процесу ліцензування», - підкреслила Лілія Гриневич.

Важливим пріоритетним напрямом діяльності МОН буде оновлення змісту навчальних програм загальної середньої освіти. «Питання оновлення змісту і запровадження компетентнісного підходу – основа реформи середньої школи. Ми повинні навчити наших дітей використовувати знання і вміння, які вони отримали, для вирішення повсякденних життєвих ситуацій», - пояснила Міністр.

Як повідомила Лілія Гриневич, до 1 вересня будуть переглянуті навчальні програми початкової школи, а також дев’ятого класу, для якого у наступному році мають друкуватися підручники.  Окрім цього, у Міністерстві триває робота над розробкою нового алгоритму створення та закупівлі шкільних підручників.

Модернізація професійно-технічної освіти - один із пріоритетів діяльності МОН у 2016 році. Професійно-технічні навчальні заклади планується перевести на обласний рівень управління, а також міст обласного значення. Лілія Гриневич  повідомила, що у пропозиціях до нового проекту закону «Про професійну освіту» передбачається фінансування професійно-технічної освіти з кількох джерел. Зокрема, субвенція на здобуття загальної середньої освіти, державне замовлення на гостродефіцитні спеціальності національного значення, а також регіональне замовлення, спрямоване на задоволення потреб регіонального ринку праці. Також розглядається джерело галузевого замовлення, що може здійснюватися міністерствами, інституціями або приватним бізнесом.

Окрім того, Міністерство освіти і науки продовжуватиме імплементацію Закону України «Про вищу освіту» та впроваджуватиме нові стандарти змісту вищої освіти. У науковій сфері, серед пріоритетів діяльності Міністерства – проведення аудиту науково-інноваційної системи України, перші результати якого мають бути готові до кінця 2016 року. «Аудит відбувається у межах програми «Горизонт-2020». Його результати дозволять нам визначити, як далі розвиватись науковій сфері», - зазначила Лілія Гриневич. Також до цього напрямку належить питання створення Національної ради з питань науки і технологій, що змінить систему управління наукою, зробить її прозорою.

Міністр наголосила, що діяльність за пріорітетними напрямами Міністерства здійснюватиметься одночасно із тими заходами, яких потребує функціонування системи освіти і науки України в цілому.

 

Відео Освітній портал "Педагогічна преса”:

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН