КОНТИНЕНТАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО МАН, EUROJAS та Африканська рада в Україні підписали Меморандум про взаєморозуміння

prev next

Рік тому НЦ «Мала академія наук України», ГС «Європейська мала академія наук» (EUROJAS) та Африканська рада в Україні розпочали переговори про співробітництво.

Африканська рада в Україні була заснована з метою захисту прав африканців та афро-українців у нашій країні, їхній інтеграції в усі сфери суспільного життя, а також налагодження культурного діалогу між африканцями і представниками інших національностей, що проживають в Україні. EUROJAS створили випускники академії, які шукають науково-освітні можливості в Україні та за кордоном для розвитку української молоді.

– Наука й освіта Африці на сьогодні більше необхідні, ніж будь-якій іншій частині світу, бо економіка її країн залишає бажати кращого. Хоча природні ресурси і людський потенціал дають підстави вважати, що континент може бути не гіршим, ніж інші. Але, на жаль, коли немає належної освіти і відповідних знань, то це є основою відставання континенту від інших, – переконаний президент Африканської ради в Україні Ісса Садіо Діалло.

Очільник ради вражений результатами діяльності Малої академії наук і вважає: її досвід треба впровадити для африканських країн.

Підписавши 6 березня меморандум, сторони домовилися про співпрацю в галузі науки, техніки, інжинірингу і математичної освіти. У документі йдеться про форми співпраці, зокрема організацію та участь у конференціях, школах і семінарах; офіційні візити делегації МАН і EUROJAS до африканських країн-партнерів і підготовка доповіді з рекомендаціями щодо реформування системи освіти в них.

Поки що такими країнами-партнерами обрано Гвінею, Того і Кот-дʼІвуар.

– Міністерства цих країн зацікавлені в тому, щоб ми здійснили візит, проаналізували їхню систему роботи з обдарованими дітьми, STEM-освіти, наукової і позашкільної освіти; виробили після візиту свої рекомендації щодо того, як можна реалізувати подібні до наших рішення в їхніх країнах, – поділився директор НЦ «МАНУ» Оксен Лісовий.

Важливо зазначити, що ЮНЕСКО (спеціалізована установа ООН, яка сприяє зміцненню миру, викоріненню злиднів, сталому розвитку та міжкультурному діалогу за допомогою освіти, науки, культури) має глобальний пріоритет – розвиток Африки. І саме під егідою ЮНЕСКО НЦ «МАНУ» та ГС «Європейська мала академія наук» розпочали співпрацю з африканським континентом.

– Загальновідомо, що в рамках реалізації Цілей сталого розвитку 2016–2030 ЮНЕСКО вважає важливим забезпечити належну якість освіти для всіх. Тому дуже важливим напрямком діяльності нашої організації є розвиток партнерських відносин з державними та недержавними організаціями країн Африки, – зазначив директор ГС «Європейська мала академія наук» Євген Кудрявець.

Цю співпрацю пан Євген бачить у формуванні компетентних рекомендацій з розвитку системи освіти та обміні досвідом між Україною та африканськими країнами, а також у розробленні навчальних програм, розрахованих на обдарованих учнів старших класів та їхніх педагогів.

– Я не скажу, що відразу буде результат, бо, на жаль, в Африці дуже багато людей звикли до того, що вони пощупали, що вони бачили і що вони знають. Вони не так зразу можуть підхопити ідею і вважати, що це реально. Доведеться чекати, може, і навіть кілька років, щоб отримати конкретний результат, – зауважив Ісса Садіо Діалло. – Але я впевнений, що результат буде. На сьогодні в людей пробудилося усвідомлення того, що треба здобути освіту – без освіти практично нема чого розвивати.

Меморандум підписано на п’ять років. Згодом МАН і EUROJAS розпочнуть підготовку листів та документації, щоб офіційно розпочати процес навчання науці, техніці, інжинірингу і математики в африканських країнах. Перший візит до континенту планується влітку цього року.

Олена Сидорик
06.03.17

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН