Які професії матимуть попит на ринку праці?

У найближчі п’ять років такі професії, як продавець, менеджер, економіст, юрист та низка інших застарілих професій відмиратимуть. Натомість нові, інноваційні матимуть найбільший попит, повідомляє УНН з посиланням на заступника голови Державної служби зайнятості Сергія Кравченка.

Окрім того, за його словами, вже нині та у найближчому майбутньому у роботодавців буде високий попит на кваліфіковані кадри, які постійно можуть навчатися.

– Проблема в тому, що ми сьогодні хочемо жити ще за радянськими стандартами: закінчили університет і хочемо прийти на якесь тепле робоче місце і сидіти весь час нічого не робити. Той час минув. Сьогодні технології змінюються кожні два роки. Тобто кожні два роки працівник або оновлює свої знання, навчаючись дистанційно або онлайн (мається на увазі не вища освіта, а будь-які освітні платформи, курси), або перенавчається. Роботодавці також мають навчати робочий персонал, а не, як це відбувається тепер: закуповують нове обладнання і хочуть, щоб люди одразу вміли з ним працювати, – пояснив Сергій Кравченко.

Як уточнив спеціаліст, через 5 років може змінитися і ринок праці.

– За деякими думками, більшість перейде у фріланс. Хтось вважає, що це будуть самозайняті люди. Ілон Маск, наприклад, каже, що всім державам треба зробити акцент на самозайнятість, – додав заступник голови служби зайнятості.

Сергій Кравченко прогнозує, що через 10 років люди не будуть думати, як до когось найнятися, а будуть думати, як зробити свої послуги кращими, щоб їх найняло якомога більше роботодавців (на певний період часу). Також він додав, що на сьогодні в Україні є кадрова криза у медицині, але й питання оплати праці медиків суттєве. Також бракує інженерів, агрономів, людей, які створюють інтелектуальний продукт.

– Найбільш затребуваними професіями у найближчому майбутньому стануть інженери, лікарі, програмісти, – резюмував посадовець.

Отже, причинами «голоду» на ринку праці у 2018 році буде навіть не стільки трудова міграція, скільки відсутність кваліфікованої робочої сили через брак освіти, а також низькі зарплати.

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН