ДОСВІД МАН – УНІКАЛЬНИЙ ДЛЯ СВІТУ Про це зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич на Світовому освітньому форумі

prev next

З 22 по 25 січня в Лондоні (Велика Британія) проводився Світовий освітній форум (The Education World Forum). Подія об’єднує міністрів освіти та їхніх заступників, що представляють понад 80% населення світу. Провідні спеціалісти збираються, щоб обговорити зміни в освітній політиці держав. Участь у форумі взяла і наш міністр Лілія Гриневич.

Під час виступу пані Лілія зазначила: освітня система України має інструменти, які дають дітям змогу успішно розвинути свої таланти, але цих інструментів недостатньо, щоб кожна дитина змогла це зробити. Тому країна розпочинає масштабну освітню реформу.

– Україна традиційно має систему установ позашкільної освіти, які фінансуються з державного і місцевих бюджетів. 10% дітей, які беруть участь у діяльності після школи, відвідують українську Малу академію наук. Можливо, вам буде цікаво, що молоді українські дослідники вже отримали понад 160 патентів на винаходи в галузі комп’ютерних, технічних і природничих наук, а також у фізиці й астрономії, – розповіла міністр.

Вона наголосила, що досвід МАН є унікальним для світу й одним із найефективніших українських інструментів для виявлення і розвитку талантів серед молоді. Однак цього недостатньо: «Нам усе ще потрібно знайти більш ефективні способи, щоб забезпечити кожній дитині в Україні можливості розвивати всі свої таланти і здібності».

Міністр зазначила, що для того, аби дати шанс кожній дитині успішно розвинути свої таланти, Україна має перезавантажити систему середньої освіти, адже саме вона може вплинути на долю практично кожного учня.

– Нам необхідно зробити так, щоб наші вчителі мали статус і повагу, розуміли важливість їх ролі. Нам необхідно перезавантажити нашу систему підготовки вчителів, щоб виростити нового українського педагога, який цінує кожного учня і відкритий до найбільш ефективних форм навчання. Нам потрібно перетворити школу в дивовижну подорож у невідоме, де навчання рухає природна цікавість, а життєві навички дитини розвиваються поряд з її талантом і природними здібностями. Іншими словами, нам потрібна Нова українська школа, – повідомила Лілія Гриневич.

Важливим інструментом освітньої реформи має стати відкриття онлайн-платформи, де будуть зібрані освітні матеріали не лише для вчителів і дітей, а й для кожного українця. Платформа буде не тільки ресурсом для взаємодії та обміну передовим досвідом, а й забезпечуватиме рівний доступ до безкоштовної освіти для дітей, які перебувають на окупованих і анексованих територіях, а також учнів з віддалених сільських районів і школярів з особливими потребами.

Підбиваючи підсумки, Лілія Гриневич зауважила: Нова українська школа – одна з основних політичних реформ у майбутньому. Вона має забезпечити інвестиції в розвиток людського капіталу заради інноваційного зростання країни і самореалізації кожної людини.

За матеріалами МОН України

26.01.17
 

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН