ДИСКУСІЇ ПРО ОСВІТЯНСЬКЕ МАЙБУТНЄ У Києві відбувся Всеукраїнський форум позашкілля

prev next

28 жовтня МОН України, НАПН України, НПУ імені М. П. Драгоманова та Міжнародна асоціація позашкільної освіти провели Всеукраїнський форум «Позашкільна освіта в умовах децентралізації». Серед близько 150 учасників були представники законодавчої і виконавчої влади, вчені, педагоги-позашкільники, працівники органів управління освітою, навчальних закладів, наукових установ, громадськості і медіа.

Основною метою і завданням форуму, окресленими при його відкритті, було обговорення стратегії розвитку позашкільної освіти, її нового формату в умовах децентралізації та активної взаємодії інститутів громадянського суспільства і позашкільних навчальних закладів.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, яка була присутня на форумі, у своїй промові оцінила працю позашкільників як подвижницьку, а роботу міністерства у дискусії з органами місцевого самоврядування щодо збереження позашкільних закладів – як особливо важливу. Пані Лілія зауважила: після реформи фінансової децентралізації кошти, що раніше йшли на позашкільну освіту з державного бюджету, тепер мають надходити з бюджетів місцевих. Тому треба зробити так, щоб ці додаткові надходження у своїх бюджетах місцева влада спрямовувала у сферу освіти.

– Нам про це треба говорити в повний голос, щоб люди, які мають діток, розуміли, чиї це повноваження і хто має це забезпечити. І щоб це не сприймалося як захист інтересів групи позашкільників, бо це є інтереси дітей і їх родин. Тому ми готові, якщо треба, воювати з органами місцевого самоврядування, коли відбувається закриття доступу дітей до позашкільної освіти. Треба бути готовим і до нових викликів. Демографічна ситуація буде сприяти укрупненню, коли з кількох закладів роблять меншу кількість, – зазначила Лілія Гриневич.

Обговорювалися питання підготовки і підвищення кваліфікації кадрів для системи позашкільної освіти та професійні стандарти працівників. Перспективним напрямом роботи позашкільників, який має розвиватися так само, як і в Європі, є освіта дорослих.

Оплесками присутні зустріли пропозицію президента МАН Станіслава Довгого згуртувати керівників обласних управлінь освіти щодо підтримки розвитку позашкільних закладів. Лілія Гриневич порадила до вирішення цього питання долучати керівників фінансових управлінь і депутатів місцевих рад, які безпосередньо займаються формуванням місцевого бюджету.

На питання щодо системи оплати працівників позашкільної освіти міністр у своїй відповіді наголосила: під час формування бюджету на 2017 рік і в розмові з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом ішлося про підвищення статусу соціальних працівників. Якщо буде змінений тарифний розряд, то автоматично – на 30 чи більше відсотків – зросте зарплата, хоча остаточної інформації наразі немає, зазначила Лілія Гриневич.

Під час форуму відбулося представлення найкращих практик підтримки місцевою владою позашкільних навчальних закладів в умовах децентралізації. Цим досвідом поділилися директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян, міський голова Броварів Ігор Сапожко і його заступник Лариса Виноградова, голова Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга.

Також у рамках заходу позашкільні навчальні заклади розгорнули виставку науково-методичних матеріалів і творчих робіт «25 років Незалежності України – 25 років розвитку позашкільної освіти», на якій свої видання презентував і НЦ «МАНУ».

Про вдосконалення діяльності позашкільних навчальних закладів з метою покращення якості позашкілля, нові підходи в реалізації основних напрямів позашкілля та досвід взаємодії інститутів громадянського суспільства і позашкільних навчальних закладів ішлося на панельній дискусії форуму «Новий формат позашкільної освіти». Зокрема, директор НЦ «МАНУ» Оксен Лісовий наголосив на важливості та доцільності продажу освітянських послуг місцевим бюджетам, громадам і батькам і, відповідно, про якість цих послуг. Пан Оксен порадив освітянам-позашкільникам навчатися працювати, як у бізнесі: вміння організовувати піар власних послуг та освітянський менеджмент актуальні як ніколи.

Після підведення підсумків і оголошення проекту резолюції заходу відбулося вручення сертифікатів його учасникам, які загалом залишилися задоволеними результатами форуму.

Сергій Кутняков
01.11.16

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН