ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ У цю неділю українці відзначатимуть 98-му річницю проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР

prev next

День соборності України офіційно визнаний у нашій державі у 1999 році згідно з Указом Президента України № 42/99*. Нормативно-правовий документ постановляє: День соборності України відзначати щорічно 22 січня ‒ у день проголошення в 1919 році «Акту злуки» Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави.

Важливо пам’ятати, що возз’єднання українських земель відбулося рівно через рік після прийняття Четвертого Універсалу Українською Центральною Радою, який проголосив 22 січня 1918 року Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу». Отже, ми одночасно відзначаємо і день незалежності ‒ вихід України зі складу Російської держави, і відновлення політичної та територіальної єдності українського народу:

– Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України ‒ Західно-Українська народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна, – йдеться в Універсалі Директорії Української Народної Республіки.

Після трагічної поразки в російсько-українській війні (1918–1920) Україна знову насильно була інкорпорована до складу комуністичної Російської держави, тепер уже у формі СРСР. Одним з основних завдань радянського тоталітарного режиму було домогтися повної асиміляції українського народу, а інструментами її реалізації виступали репресії, голодомори, насильницька русифікація всіх сфер буття соціуму. Цей період ‒ найтрагічніший за весь час історичного існування українського народу, на нього випадають найбільші наші втрати, але, одночасно, і приклади найвеличнішої жертовності, героїзму в боротьбі за національну свободу.

Після проголошення «перебудови» СРСР і послаблення репресій відновлюється національно-визвольна боротьба поневолених ним народів. В Україні виразниками цих тенденцій були Українська Гельсінська Спілка і Народний Рух України.

Важливою проблемою у процесі політичного згуртування українців стало подолання негативних соціальних стереотипів, упереджень, нав’язаних населенню окупаційною владою, що діяла за вічним імперським принципом «розділяй і володарюй». Зокрема, у свідомому протиставлені один одному західних та східних українців. За ініціативою тодішнього керівництва Народного Руху України була проведена широка роз’яснювальна робота, у переддень «Акту злуки» організовано масовий захід ‒ живий ланцюг єднання. Мільйони людей одночасно вийшли на вулиці і, взявшися за руки, утворили суцільну шеренгу від Львова до Києва, за одну мить зруйнувавши виплеканий кагебістами міф про ворожість між галичанами і східняками. Від руки до руки, від серця до серця українці Західної та Наддніпрянської України 21 січня 1990 року довели: вони – одна соборна, неподільна нація. Одночасно в більшості міст України, у тому числі Харкові, Донецьку, Луганську і Сімферополі, відбулися мітинги Соборності. Цей захід став переломним у змаганнях патріотів з окупаційною комуністичною адміністрацією в УРСР за свідомість людей. Відновлення Української самостійної соборної держави стало питанням часу.

У 1991 році Верховна Рада проголосила незалежність України, а 1 грудня того самого року на референдумі український народ більшістю голосів легітимізував цей вибір.

Однак одвічний український ворог ‒ російський шовінізм – не зник. Оговтавшись, зализавши рани, він знову перейшов до кривавої агресивної політики. У 2014 році Російська Федерація підступно вторглася у південно-східні українські землі: анексувала Крим із Севастополем і захопила частину Донецької та Луганської областей. Нині Україна веде виснажливу, криваву гібридну війну з російським імперіалізмом. Однією з найважливіших умов перемоги в ній є плекання почуття солідарності українців, їхньої непорушної волі у поверненні загарбаних територій. Ідеологія української реконкісти (відвоювання) поступово перетворюється в надпартійний національний світогляд. Перемога в цій війні дарує нам історичну перспективу стати успішною життєздатною нацією, а поразка ‒ ущербною колоніальною територією, де кожен зайда намагатиметься визискувати українців.

Свого часу видатний український поет Василь Симоненко написав вірш «Курдському братові», який нині можна було б переназвати «Українському братові». Його необхідно сприймати як заповіт усім духовно живим людям, ‒ тим, хто завжди готовий боротися за національну гідність і свободу:

Волають гори, кровію политі, 
Підбиті зорі падають униз: 
В пахкі долини, зранені і зриті, 
Вдирається голодний шовінізм. 
О курде, бережи свої набої, 
Але життя убивців не щади. 
На байстрюків сваволі і розбою 
Кривавим смерчем, бурею впади. 
Веди із ними кулями розмову: 
Вони прийшли не тільки за добром, 
Прийшли забрати ім
’я твоє, мову. 
Пустити твого сина байстрюком. 
З гнобителем не житимеш у згоді: 
Йому «панять», тобі тягнути віз. 
Жиріє з крові змучених народів 
Наш ворог найлютіший – шовінізм. 
Він віроломство заручив з ганьбою, 
Він зробить все, щоби скорився ти. 
О курде! Бережи свої набої – 
Без них тобі свій рід не вберегти. 
Не заколисуй ненависті силу, 
Тоді привітність візьмеш за девіз, 
Як упаде в роззявлену могилу 
Останній на планеті шовініст.

Указ Президента України № 42/99 у 2011 році втратив чинність (підстава ‒ Указ Президента України № 1209/2011). Через три роки вийшов Указ Президента України № 871/2014 «Про день соборності України». 

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН