Вишиванка – духовна броня нації

prev next

Про українські вишиванки можна говорити багато, цікаво і квітчасто, але жодна промова не передасть усю красу, значення та кропіткі людські зусилля по створенню цього національного символу. Тому ми вирішили познайомитися з мистецтвом створення національного костюму у Топорівцях - мальовничому буковинському селі з унікальними давніми мистецькими традиціями. Педагогічний колектив Топорівського ліцею, очолюваний краєзнавцем Юрієм Макаренком, продемонстрував розмаїття місцевих  традицій та обрядів, пов’язаних з особливостями створення та носіння національного одягу, акцентуючи увагу на його віковій автентичності та унікальності. Учасниками дійства були не тільки педагоги, але і слухачі БМАНУМ, дитячий творчий танцювальний ансамбль та учасники клубу «Народознавець», яким керує Романчук Євдокія Іванівна. Під час заходу «Вишиванка – код нації» старшокласники  презентували топорівське народне вбрання, яке передається з покоління в  покоління майже в кожній родині. Допомагали їм у цьому вчитель української мови та літератури Желіховська М. О. і вчитель українознавства Макаренко Ю. Д..  

Учні та гості ознайомилися із традиціями місцевого ткацтва та вишивки у залі національного відродження та долучилися до роботи майстринь. Секретами виготовлення унікального полотна ділилися Анасійчук Ольга Костянтинівна, Пурич Марія Дмитрівна,  Прокопчук Євдокія Іванівна, Ілащук Євдокія Іларівна, Гарасим Ольга Іванівна – знані вишивальниці села. Анастасія Григорків, методистка КОПНЗ “БМАНУМ”, запросила присутніх поринути в розмаїття буковинської вишивки, представивши народний костюм Заставнівщини. Цікавою та захоплюючою була розповідь про наукові дослідження в галузі фольклористики доцента, кандидата філологічних наук Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Костика В.В.

Таке розмаїте етнокультурне дійство переконало усіх присутніх у тому, що наша вишиванка — це оберіг. Колір, форма, крій, матеріал, орнамент мають значення й разом створюють енергетичний заряд. Сьогодні вишиванка стала засобом єднання українців усього світу у протистоянні варварству та агресії. Бережемо наші традиції!

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН