Спільний проєкт ЧНУ та БМАНУМ «Вишиванка єднає всіх»

prev next

Нічого не стало на заваді  науково-педагогічним працівникам,  студентам  факультету історії, політології  та міжнародних відносин і  слухачам Буковинської Малої академії наук учнівської молоді відсвяткувати 21 травня Міжнародний день вишиванки в онлайн-режимі. Ідею такої зустрічі   зініціювала Світлана Герегова, доцент кафедри історії, к.і.н.

З вітальним словом до всіх присутніх звернулись Тамара Марусик, проректорка з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесута  Олександр Добржанський, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ імені Ю.Федьковича. Адже сам там,  15 років тому,  було відзначено перший День вишиванки.  Цим і пишається ЧНУ імені Ю. Федьковича та всі буковинці.

Учасники заходу дізнались багато цікавого про історію вишиванки, особливості регіональних узорів, про тенденції моди, елементом якої є вишиванка. Інтерес викликали презентації, які продемонстрували спільні наукові дослідження української та буковинської культури (модератори: студенти ЧНУ імені Ю.Федьковича (Воротняк Каріна і   Лазар Христина та їх наукові керівники Світлана Герегова, доцент кафедри історії, к.і.н. та Олена Кожолянко, доцент кафедри історії стародавнього світу, середніх віків та музеєзнавства, к.і.н.)

Заступник директора БМАНУМ Світлана Ляшенко разом із заступниками та вчителями закладів освіти області підготовили практичний аспект зустрічі «Вишиванка з родинної скрині», яку представили слухачі БМАНУМ з Кіцманської гімназії, Путильської гімназії, Колінковецького ЗНЗ І-ІІІ ступенів, Опорного закладу Сторожинецького ліцею, Глибоцької гімназії. Це дозволило  всім присутнім заглянути у родинні скрині з вишиванкою. Учні з захопленням розповіли про історії старовинних вишиванок, техніку їх виконання, продемонстрували рідкісний старовинний та сучасний національний одяг, декламували чудові вірші про вишиванки та підготовили відео про святкування цього дня у їх закладах освіти.

Вікторина, яку провели Світлана Герегова та Олена Кожолянко, підтвердила, що всі присутні знають історію, люблять, пишаються та шанують нашу ВИШИВАНКУ.

Організатори вдячні всім, хто долучився до цього дійства.

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН