Рік дитячої творчості у Буковинській Малій академії наук учнівської молоді

Рік  дитячої  творчості у Буковинській  Малій  академії  наук учнівської молоді

 

На виконання Заходів  з проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості Буковинською Малою академією наук учнівської молоді проведено багато цікавого і результативного.

Конкурси

Впродовж січня 2013 року відбувся Iетап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Буковинської Малої академії наук учнівської молоді, членів наукових товариств, об’єднань ЗНЗ області, у якому взяв участь 421 учень.  16.02.2013 року проведено ІІ етап конкурсу-захисту, в якому позмагались за призові місця 296 учнів. На ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту від Чернівецької області  направлено 36робіт, з них 21 слухач приніс перемогу нашому краю на рівні держави. Юні дослідники повернулися додому з дипломами, медалями і цінними подарунками, а також із приємними враженнями від цікавих знайомств з однолітками, зустрічей з провідними науковцями, громадськими і політичними діячами. Однак найважливіше досягнення учасників конкурсу – неоціненний досвід, якого вони набули, перебуваючи в реальній атмосфері наукової дискусії.

 Троє слухачів   (Захарук Л., Соловйова А., Федоряк Д.) представили свої проекти в Київському палаці дітей та юнацтва на  ІІІ Всеукраїнській виставці-звіті дитячої творчості «Країна юних майстрів».

21 травня 2013 року проведено урочистості «Випуск БМАНУМ-2013», у якому взяли участь понад 400 випускників (учасники та переможці ІІ-ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт) та 50 викладачів.

 

Міжнародна діяльність

У квітні 2013 року слухачі БМАНУМ  презентували Україну на ХХ Міжнародній конференції молодих учених «ICYS» в Індонезії. Лідія Захарук,  представивши свою систему призм, за допомогою яких можна перевіряти органи людини та на їх основі можна розробити пристрій, що не матиме агресивного впливу на здоров’я людини, стала  бронзовим призером у своїй номінації. Ярослав Шух,  розробивши оптичні прилади для медицини, які призначені для діагностування онкології на ранніх стадіях, за свою розробку також отримав в Індонезії бронзову медаль.

Літні профільні школи

         

Влітку Гетьман Роман, один з переможців ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт секції «зоологія, ботаніка», мав змогу відвідати Німеччину і працювати у сучасних лабораторіях Європи. Він поділився своїми враженнями: «Я та ще 13 дітей з України мали змогу відвідати десятиденну літню профільну школу в Німеччині. Для того, щоб туди потрапити  мені в нагоді стали добрі знання з англійської мови та біології. Там нам надали можливість попрацювати з сучасним обладнанням, робити різні досліди, а в другій половині дня нам організовували цікаві і пізнавальні екскурсії.»

У липні-серпні слухачі відділення відпочивали у ПВНЗ «Лунка», а семеро учнів  відвідали впродовж канікул літні профільні школи у м. Луцьку (філологічна), м. Рівне (журналістика), на Закарпатті (мистецтвознавство), м.Київ (природозбереження та біотехнології рослин), м.Сімферополь (астрономічна), м.Суми (хіміко-біологічна).

Методична робота

 З метою надання практичної та методичної допомоги в організації освітньої діяльності районних та міських наукових товариств, об’єднань  у травні  2013 року на базі Буковинської Малої академії наук учнівської молоді проведено обласний семінар для відповідальних за роботу з обдарованою учнівською молоддю на тему: “Проведення Року дитячої творчості у БМАНУМ та наукових  товариствах  і об’єднаннях ЗНЗ області”.  У роботі семінару взяли участь 26 педагогічних працівників та 5 слухачів Буковинської Малої академії наук учнівської молоді. 

З метою  підтримки обдарованих вчителів області  13 червня 2013 року проведено методичний фестиваль цікавих ідей творчо обдарованих вчителів області, які працюють з  талановитою молоддю «Однодумці у творчості». До методичного альманаху  ввійшло 37 цікавих ідей педагогів області.

Навчання слухачів БМАНУМ у 2013/2014 н.р.

У науковому відділенні хімії та біології, екології та аграрних наук функціонує п’ять секцій: медицина , біологія, валеологія, хімія, психологія.

 У 20 групах навчається 618 слухачів. З них:  три групи-в Хотинській філії та по одній  - в Путильській та Вижницькій філіях. Навчальний процес забезпечують 22 науково-педагогічних працівники (1 доктор наук, професор, 13 кандидатів наук та 8 викладачів). Заняття на хіміко - біологічному відділенні проводяться на високому рівні з використанням комп’ютерних технологій;практичні та лабораторні заняття проводяться в лабораторіях, що дає змогу слухачам працювати з мікроскопами та хімічними реактивами.

У науковому відділенні мовознавства, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства навчається 677 слухачів, з яких 60 – учні Путильської  і 149 - учні Вижницької філій; з ними працюють 2 професори, доктори філологічних наук та 14 кандидатів наук. Вперше відкрито секції румунської та російської мов.

Хочеться відзначити, що вже на початку 2013/2014н.р.  помітним є підвищення рівня організації викладачами відділення інтересу до написання учнями-членами БМАНУМ науково-дослідницьких робіт, значне зростання самостійності, оригінальності, новизни досліджень.

У науковому  відділенніматематики, фізики і астрономії, економіки, технічних та комп’ютерних наук  організовано  навчання 18 груп. Навчальний процес забезпечують   19 науково-педагогічних працівників (7 кандидатів наук і 1 доктор наук).  У цьому навчальному році вперше відкрито  відділення технічних наук. Для  навчання використовуються кабінети та лабораторії відповідних факультетів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

У наукових відділеннях наук про Землю, історії, філософії та суспільствознавства функціонує 18 груп (482 слухачі). Високопрофесійними науково-педагогічними працівниками  приділяється велика увага розвитку та підтримці обдарованих дітей і молоді, вихованню гармонійно розвиненої, високоосвіченої, соціально активної та національно свідомої особистості, здатної до саморозвитку і самовдосконалення впродовж  життя.  За підсумками  ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту у науковому відділенні наук про Землю перше командне місце нашої області у рейтингу областей у 2013 році  примножило здобутки освіти Буковини.

 

Думки викладачів

Науково-педагогічні працівники БМАНУМ використовують індивідуальний підхід до кожного слухача та стараються привити любов до науки. Кандидат медичних наук, асистент кафедри медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки БДМУ Кривчанська М.І. так відгукується  про роботу  в БМАНУМ: «Хотілось би відзначити   вчителів загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв та  подякувати за гарних учнів, які сьогодні є нашими слухачами і роблять свої перші кроки у науку. Ми, викладачі БМАНУМ, з гордістю можемо називати їх молодими науковцями. Наш заклад сприяє формуванню гармонійно розвиненої особистості, тому надзвичайно приємно визнавати, що саме на нас лежить відповідальність за становлення молодого науковця, який завтра стане гідним студентом, а в майбутньому – перспективним фахівцем своєї справи, надією та опорою нашої держави.»

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН