«Обдаровані діти України»: інтелектуально-мистецьке свято

prev next

Понад 800 дітей з усіх куточків нашої країни презентували свої здібності й досягнення на ІV Всеукраїнській виставці-фестивалі «Обдаровані діти України», яка відбулася днями у приміщенні Київського палацу дітей та юнацтва. Її організаторами виступили Національна академія педагогічних наук України, Національний центр «Мала академія наук України», Інститут обдарованої дитини НАПН України під егідою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Виставка представила досягнення дітей і молоді у сфері науково-технічної, дослідницько-експериментальної, художньо-естетичної, гуманітарної творчості, еколого-натуралістичної та фізкультурно-спортивної діяльності.

За словами президента Малої академії наук України, народного депутата Станіслава ДОВГОГО, головна мета проекту – підтримати обдарованих дітей, допомогти розкритися всім граням їхнього таланту, віднайти можливості для творчої самореалізації. Не менш важливим завданням є привернути увагу до тієї ролі, яку відіграють у суспільстві позашкільні заклади і творчі об’єднання.

«Ми зібрали дітей і юнацтво з найвіддаленіших куточків країни, охопивши міста і села двадцяти областей. З кожним роком інтерес до заходу зростає. На нинішній фестиваль приїхали вже понад 800 учасників, а це приблизно в 10 разів більше, ніж торік! Відчутно підвищується і якість експонатів. Усе це свідчить про те, що ми рухаємось і розвиваємось», – з приємністю відзначив Станіслав ДОВГИЙ. Він зачитав привітання від першого віце-прем’єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія КЛЮЄВА: «У цій залі – майбутня еліта України. Держава докладає всіх зусиль для підтримки ваших ініціатив і починань, для повноцінного розвитку та розкриття ваших здібностей. Молодіжна політика – важливий напрям діяльності влади. Ми прагнемо допомогти вам реалізувати свій потенціал, знайти своє місце в житті, відчути впевненість у власних силах і вдало стартувати на життєвому шляху».

Учасників виставки також привітали перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України Василь МАДЗІГОН, директор Національного центру «Мала академія наук України» Оксен ЛІСОВИЙ, директор Інституту обдарованої дитини НАПН України Володимир КАМИШИН. Вони побажали дітям натхнення, особистої реалізації і плідної участі у фестивалі.

Експозиція розпочиналась Алеєю розробок учнів-членів Малої академії наук. Юні дослідники виявили неабияку креативність та добре почуття гумору.

От як вам така назва: «Навісна машина “Лісівник”»? Десятикласник Чортківської ЗОШ № 4 Тернопільської області Петро ГУПАЙЛО сконструював її для догляду за молодим лісом. Пристрій допомагає ефективно виполювати бур’яни та подрібнювати зайву поросль. Машині «по зубах» навіть товсті гілки: рубальні ножі інших подібних конструкцій у таких випадках ламаються, а зубчасті ножі «Лісівника» спилюють їх за декілька проходів. Винахід юнака взяли на озброєння вже три фермерські господарства Тернопільщини (м. Чортків, с. Біла, с. Калинівка). За оцінкою фахівців, його застосування дало змогу підвищити ефективність праці у 17 разів! Петро ГУПАЙЛО представив на виставці ще одну свою розробку: однорядний причіпний картоплекопач, який дозволяє оптимізувати збирання картоплі на присадибних ділянках. Експериментальний варіант агрегату обіцяють виготовити до осені в одному з фермерських господарств.

Учень школи-ліцею № 10 міста Калуша на Івано-Франківщині Андрій ФЕДИК на основі лабораторних досліджень довів, що відходи калійного виробництва, які негативно впливають на екологічний стан природного середовища в межах Калуша і Калуського району, можна переробляти. Це дасть змогу уникнути забруднення довкілля, а також виробляти дешеві калійні добрива. А дев’ятикласниця ЗОШ № 57 м. Маріуполя Донецької області Світлана ТИЩЕНКО дослідила вплив полігонів твердих побутових відходів на навколишнє середовище. Екологією ці школярі перейнялися невипадково: Калуш оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації, а Маріуполь утримує друге місце в рейтингу найбільш забруднених міст України. Хочеться вірити, що дослідження МАНівців допоможуть змінити ситуацію на краще.

На стендах Малої академії наук одне з чільних місць займали гуманітарні розвідки. Наприклад, Роман Чихарівський з Теребовлянської гімназії-спецшколи-інтернату Тернопільської області вивчав весняну календарно-обрядову поезію свого краю. Окрім того, Роман представив художній доробок: цикл ілюстрацій простим олівцем «Хресна дорога» і різьблені по дереву картини на релігійну тематику.

Надзвичайною розмаїтістю вражали мистецькі твори учасників фестивалю. Відвідувачі милувалися картинами, виконаними в різних техніках (акварель, гуаш, туш, пастель, живопис на вологому папері), виробами з глини, пластиліну, деревини, бісеру, паперу, лози, соломи, навіть із кукурудзи й солоного тіста. Оригінально виглядали ікони, оздоблені зернами злаків. Виставка справді стала «парадом мистецтв»: в’язання, вишивка, писанкарство, петриківський розпис, флористика, різьблення, випалювання, аплікація, лялькарство, квіллінг, орігамі, фотодизайн, технічне моделювання – тут були представлені всі галузі, в яких молодь знаходить простір для творчості. Знайшлося місце і для презентації спортивних досягнень юнацтва: окремі стенди рясніли кубками, медалями й почесними грамотами за перемоги у змаганнях з різних видів спорту. А музичні, пісенні й танцювальні таланти молоді можна було оцінити під час урочистого концерту, що зібрав повну залу глядачів.

Тетяна Алєксандрова

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН