Наука – це цікаво!

prev next

Під таким гаслом 19 травня в Києві біля літньої естради Центрального парку культури і відпочинку відбувся Науковий пікнік у рамках V Всеукраїнського фестивалю науки. Захід організував Національний центр «Мала академія наук України» за підтримки Національної академії наук України, Інституту обдарованої дитини Національної академії педагогічних наук України, Французького культурного центру в Україні, посольства Французької республіки в Україні та компанії PHYWE (Німеччина).


Учасників і гостей привітав віце-президент Національної академії наук України, академік НАН України, знаний фізик-теоретик Антон НАУМОВЕЦЬ: «Дорогі діти, хочу висловити вам визнання і подяку. Уже кілька років ми проводимо Фестиваль науки. Ваша участь у ньому, така натхненна, весела, дала нове дихання, пожвавила цей захід. Добре, що стільки юнаків і дівчат захоплюються наукою. Ви обов’язково досягнете висот у своїх галузях, і тоді разом з вами радітиме все суспільство, якому потрібні ваші світлі голови, золоті руки, ваше горіння і натхнення. Нехай радість пізнання супроводжує вас усе ваше життя!»

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Національного центру «Мала академія наук України» Оксен ЛІСОВИЙ. «Науковий пікнік – відомий формат, подібні речі проводяться і в інших країнах Європи. Але за кордоном ці заходи далеко не такі масштабні, як в Україні. Там немає стількох дітей, експозицій, інтелектуальних ігор, цікавих ідей. Мала академія наук, якій немає аналогів не тільки на пострадянському просторі а й в усій Східній Європі, виховує найкращу, найрозумнішу молодь. Наука – це загадковий світ, повний таємниць. Чим ширшим стає коло розвіданого, тим більше стає незбагненного і невідкритого. Пізнання – нескінченний процес, насолоджуйтеся ним».

До цієї поради дослухались і гості свята. Вони прогулювались довкола численних павільйонів, з цікавістю стежили за науковими експериментами, по-новому відкриваючи для себе, здавалося б, знайомі явища й закономірності. Строкатий людський потік сповнював собою Алею науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук. Юні дослідники охоче презентували широкому загалу свої проекти, розробки й винаходи. Наприклад, учень ЦНТТМ «Сфера» Марк ПРЖЕВАЛЬСЬКИЙ представив прилад «Електронний курець», розроблений для наочної демонстрації шкідливості паління. 10-класниця київської школи № 145 Олександра ЯНГ за допомогою хімічних реакцій визначала рівень кисню в озерах Деміївки та Нивок. Винахід 11-класника цієї ж школи Олександра ДАВИДОВА під назвою «Таратайка» дозволяв прокататися «з вітерцем» (цей самохідний візок на електротязі покликаний навчати дошкільнят водійській майстерності, а також допомагати людям з обмеженими можливостями – приміром, у супермаркеті). А від стильних смарагдових еко-сумок, створених старшокласниками Київського фінансового ліцею, взагалі важко було відірвати погляд.

Учні Малої академії наук презентували роботу пристрою «Флоратест», за допомогою якого всі бажаючі могли власноруч «зібрати» інформацію про будь-яку рослину. До речі, за допомогою «Флоратесту» вундеркінди вже почали роботу над екологічною картою України.

Відчути себе справжнім інженером-конструктором, спробувати розробити унікальні рухомі машини та механізми можна було під егідою фірми Lego під час майстер-класу з робототехніки. Ця галузь активно розвивається в Україні. Сучасні технічні можливості дозволяють дітям конструювати роботів, які керуються лише власним інтелектом, отримуючи дані з датчиків освітлення, відстані, дотику та звуку.

У Науковому пікніку взяли участь видатні науковці не лише України, а й Франції, зокрема, хіміки. Адже 2011 рік проголошений ЮНЕСКО міжнародним роком хімії. З цієї нагоди аташе з наукової та університетської співпраці Посольства Французької республіки в Україні Гійом КОЛЕН представив спільний проект Посольства Франції в Україні та Малої академії наук України. У його рамках учений Франсіс ЕНЗЕЛЬ, керівник департаменту Центру наукової культури міста Орлеан, привіз до Києва наочну експозицію «Усе це хімія!». Вона складається з 12 експериментів, які в доступній формі допомагають зрозуміти механізми деяких хімічних процесів. Серед експонатів, приміром, зразки п’яти штучно синтезованих запахів, які більшою чи меншою мірою нагадують гвоздику чи корицю; мильні бульбашки чудернацьких форм; воднева батарейка; пігменти та смоли в ультрафіолетовому промінні тощо.

Цьогоріч відзначається і сота річниця вручення Нобелівської премії в галузі хімії Марії Складовській-Кюрі – першій жінці-викладачу на факультеті природничих наук у Сорбонні. Цій легендарній жінці на фестивалі присвятили окрему виставку в супроводі лекції президента Хімічного товариства Франції, професора Армана ЛАТА. «Я просто в захваті! Поєднання наукового й розважального форматів – вдале рішення. Надзвичайно важливим є захопити молодь наукою, такі заходи є дуже дієвими в цьому плані. Ми тісно співпрацюємо з вашою країною, особливо в галузі хімії. Навіть в лабораторії у мене працюють двоє українців: один – з Києва, інший – з Донецька. Це справді чудово», - поділився враженнями пан ЛАТ.

У програмі знайшлося місце і для інтелектуальних ігор «Цікаві мовні конструкції» чи «Моделювання наноконструкцій біосистем», і для видовищного наукового шоу «Експерименти з пластиковими пляшками», і для лабораторії наукових розваг «Весела наука».

Від представників Запорізького відділення Малої академії наук глядачі дізналися про Всеукраїнський інтерактивний конкурс «МАН – Юніор», познайомилися з його талісманами – професором МАНіусом, невгамовною МАНюнею та котом КицьМАНом. Окрім того, гості свята стали свідками очного туру інтернет-олімпіади «Відкрита природнича демонстрація» між школярами Києва, Фастова й Кам’янця-Подільського. Оскільки олімпіада є навчальною, всі діти поїхали додому в статусі переможців, в подарунок для своїх шкіл вигравши DVD-плеєри.

У рамках фестивалю розпочав роботу перший в Україні «Кінотеатр на колесах» документального і науково-розвивального відео. Проект спрямований на популяризацію науки серед молоді шляхом демонстрації захоплюючого наукового кіно вітчизняного та закордонного виробництва. Учасники фестивалю переглянули один з таких фільмів – «Клей», створений Національним центром наукових досліджень Франції. Він розкриває таємницю процесу склеювання – від історії винаходу до механізмів дії.

«Документалістика, особливо та, яка транслюється в телеефірі, на жаль, часто буває псевдонауковою. Але разом з тим існує величезна кількість фільмів, передач, що базуються на наукових гіпотезах, систематично й повно викладають знання. Ми відбираємо такі фільми, залучаємо експертів – учених, академіків, – які перевіряють їх на достовірність. Запрошуємо фахових лекторів, які під час показу коментують стрічку, ведуть діалог з аудиторією, – розповідає ідейний натхненник проекту, директор НЦ «Мала академія наук України» Оксен ЛІСОВИЙ. – Подібні кінотеатри вже давно працюють в усьому світі. Приміром, у Лондоні, в Музеї науки діє кінотеатр на 450 місць, що демонструє наукове кіно у форматі 3D. А в Парижі на території Містечка науки і техніки працює науковий кінотеатр «Жеод» на 400 місць. Для України наш «Кінотеатр на колесах» – перша ластівка. Плануємо об’їхати всю країну, а надто – невеликі містечка, де немає наукових установ, зацікавити тамтешню молодь».

Що ж стосується учасників Наукового пікніка, можна з певністю сказати: жаринка пізнання в цих хлопцях і дівчатах уже не згасне. Своїми роботами та завзяттям вони ще раз довели: «Наука – це не просто цікаво, наука – це модно!»


Тетяна Алєксандрова

 

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН