МАНівці знають, як зберегти енергетичне багатство планети

prev next

Другий (очний) етап Всеукраїнської виставки-конкурсу пошуково-дослідницьких та конструкторських робіт учнів Малої академії наук України з енергозбереження днями зібрав у столиці призерів та авторів кращих проектів за підсумками першого туру. Захід організували Національний центр «Мала академія наук України», Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» і Київський національний університет імені Тараса Шевченка в рамках ІV Всеукраїнської виставки-фестивалю «Обдаровані діти України».

Свої роботи на ІІ етапі конкурсу презентували понад 50 учасників із 16 областей. Учнівські дослідження сфокусувалися на двох основних напрямах: пошук альтернативних джерел енергії та шляхи її економного використання в побуті й на виробництві.

Так, перше місце за роботу під назвою «Склянка води: ефективно, дешево, екологічно чисто» отримала десятикласниця Донецької школи № 88 Оксана АНТОНЕНКО. Вона порівняла коефіцієнт корисної дії різних побутових приладів для нагрівання води, ціну використаної ними енергії та шкідливий вплив викидів в атмосферу. Як з’ясувалося, найвища ефективність – в електричного чайника, найдешевшим нагрівачем є природний газ, а найбільш екологічно чистим – сухе пальне. Дівчина наводить прості правила енергозбереження: для приготування їжі не використовувати багато води, готувати в закритому посуді та обирати його за розмірами конфорок плити, своєчасно прибирати накип, використовувати спеціальний посуд від відомих виробників побутової техніки (кавоварки, електричні чайники, скороварки тощо).

Володарем першого місця став і студент ІІ курсу економіко-правничого коледжу Запорізького національного університету Микола КОПИЛОВСЬКИЙ з проектом теплового двигуна для водометних суден. Розробка хлопця має всі шанси зацікавити працівників морського і річкового транспорту.

Дослідження ще одного переможця – Сергія ОРЛЕНКА з Пирятинського ліцею на Полтавщині – звучить майже фантастично: «Засоби підвищення ККД плоского теплоколектора та сонячної фотоустановки шляхом корегування їх орієнтації з використанням системи “Геліостат”».

Школярка із села Дзвинячка Борщівського району Тернопільської області Марія МУЛЯРЧУК виборола перше місце аж із двома проектами. Юна дослідниця сконструювала мікроелектростанцію для роботи на малих річках і струмках. Винахід можна використовувати для енергозабезпечення індивідуальних і фермерських господарств, освітлення вулиць, аварійного й автономного живлення. Окрім того, вона запропонувала на розгляд фахівців проект сонячного конвектора, який перетворюватиме енергію сонця в тепло і, головне, не завдаватиме шкоди довкіллю.

«Родзинкою» конкурсу стала зустріч юнацтва з науковцями Київського політехнічного інституту. Про сучасні фізичні проблеми енергетики розповів професор кафедри теплотехніки й енергозбереження Інституту енергозбереження та енергоменеджменту, доктор технічних наук Валентин ЄРОШЕНКО. Його колега, кандидат технічних наук Віталій ПОБІГАЙЛО, прочитав лекцію на тему «Енергозбереження як один з пріоритетних напрямів промисловості та економіки України».

А завершилось наукове змагання екскурсією школярів до Державного політехнічного музею НТУУ «КПІ».

Тетяна Алєксандрова

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН