ІМЕНА, ЯКІ ПРОСЛАВЛЯТЬ УКРАЇНУ У Києві відкрився фінал Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук

30 березня 2013
ІМЕНА, ЯКІ ПРОСЛАВЛЯТЬ УКРАЇНУ
У Києві відкрився фінал Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук

Фінальний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України у 2013 році розпочався 29 березня відразу в трьох відділеннях: математики, економіки, а також фізики й астрономії. Позмагатися за звання найкращих приїхали 59 юних економістів, 75 майбутніх фізиків і астрономів та 71 молодий математик.

Чудового сонячного дня з початком конкурсного марафону учасників, почесних гостей, членів президії МАН України і науковців привітав директор Національного центру «Мала академія наук України» Оксен ЛІСОВИЙ.

«Після завершення конкурсу вас чекає або вступ у виші, або навчання у десятому-одинадцятому класах, але на дещо іншому рівні, тому що ви берете участь у таких інтелектуальних змаганнях, а це змінює вас, дає досвід, якого не мають ваші однокласники і майбутні опоненти», – зазначив директор НЦ «МАНУ».

Він наголосив, що Мала академія уважно стежить за здобутками своїх вихованців і під час їхнього навчання у вишах, куди вступає абсолютна більшість МАНівців. Так, уже шість років ведеться спеціальна база даних із відомостями про успіхи колишніх учнів академії.

Оксен ЛІСОВИЙ також детально розповів про проекти Малої академії наук: літні школи, виїзні лекторії, виставки технічної творчості, міжнародну співпрацю, можливості для молодших школярів. «Навчайтеся, вивчайте мови, готуйтеся, досягайте певного рівня в науці – а світ уже відкритий для вас і чекає на вас, тому що зараз дуже цінуються інтелектуальні здібності, наполеглива праця, креативність», – наголосив він.

Розпочинаючи урочисту церемонію відкриття, президент Малої академії наук України, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук Станіслав ДОВГИЙ звернувся до старшокласників із вітальним словом. Він нагадав присутнім про людину, на котру варто рівнятися: світового наукового лідера Володимира Вернадського, 150-ту річницю від дня народження якого нещодавно відзначали.

«Не випадково Володимира Івановича багато хто цілком заслужено вважає вченим-енциклопедистом масштабу епохи Відродження, таким собі Леонардо да Вінчі ХХ століття. Таке визнання має дві складові. По-перше, вчений повинен бути відповідного рівня, який дійсно відомий не в окремій галузі, країні, а в усьому світі. І друге – це масштаб особистості: людина повинна щось таке зробити для світу, щоб залишитися у пам’яті. І Володимир Вернадський був такою людиною», – розповів президент МАН.

Станіслав ДОВГИЙ зупинився на важливих моментах життєвого шляху вченого, а також наголосив на його внескові у формування Національної академії наук України: «Найбільш важливим періодом є роки, коли Володимир Вернадський працював над створенням Академії наук України. Це були непрості часи у житті нашого народу, але в той же час була сформована українська інтелігенція, яка розуміла, що повинна бути українська наука». Щодо уроку з біографії вченого, який можуть винести студенти, президент МАН нагадав, що основою досягнень Володимира Вернадського була чудова освіта.

Герой України, директор Інституту магнетизму Національної академії наук України, академік Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, віце-президент Малої академії наук України, куратор відділення фізики і астрономії Віктор БАР’ЯХТАР також не обмежився лише побажаннями. Він відгукнувся на слова президента МАН про Володимира Вернадського, а також зауважив, що для науковця дуже важливою є повнота знань. Адже коли їх бракує або думку вчених ігнорують, можуть ставатися жахливі катастрофи, як у Чорнобилі чи в Японії.

Також учений зазначив, що учасники конкурсу-захисту – це надія України, її майбутнє. «Я прошу вас усе своє життя віддати служінню науці, служінню нашій країні, як це зробив Вернадський. Я мрію про той час, коли будуть казати, що зроблене в Україні – найкраще у світі. І що найкраща держава у світі – це якраз і є Україна», – поділився Віктор БАР’ЯХТАР своїми сокровенними бажаннями. Для цього вчений побажав учням «бути такими різносторонніми, як був Вернадський, і щоб імена ваші прославляли Україну».

Директор Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України, академік Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, президент Української астрономічної асоціації Ярослав ЯЦКІВ запросив усіх учасників секцій відвідати обсерваторію. «Мала академія наук виконує дуже важливу соціальну функцію, бо доносить до широких мас населення здобутки української науки. Коли я переглянув ваші роботи, мене вразила їхня багатопрофільність, адже вплив науки змінюється з кожним роком, розширюється кількість галузей», – зауважив учений. Він також наголосив, що один із випусків журналу НАН України «Світогляд» буде повністю присвячений роботам юних науковців – фіналістів конкурсу МАН.

До привітань приєднався завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти, кандидат педагогічних наук Борис ЧИЖЕВСЬКИЙ, побажавши учням належного визнання їхньої роботи як серед товаришів і викладачів, так і в народу й держави.

«Юні науковці дуже потрібні державі, оскільки виведуть її з кризи», – зауважила представник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лідія НЕСТЕРЕНКО, яка передала фіналістам конкурсу вітання від голови Комітету Лілії ГРИНЕВИЧ. Свідченням великої поваги посадовців до МАН є не лише їхня присутність на різних заходах, а й розроблення закону про Малу академію наук України, проект якого наразі готується.

Заступник директора Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор Наталія ЛАВРІЧЕНКО відзначила особливу атмосферу, яка панує під час відкриття конкурсу-захисту. Вона наголосила: ця атмосфера вартує того, щоб приїздити з найдальших куточків України.

І навіть з-за кордону. Привітання з Франції учасникам конкурсу передав Анрі ШАТОНЬЄ, голова Асоціації сприяння побратимству Тулузи і Києва «Ярославна», член Піклувальної ради Малої академії наук України. Він представив присутнім своє рідне місто Тулузу – потужний аерокосмічний центр і місце проведення наукового фестивалю LaNovella, гостями якого не раз були учні і педагоги МАН.

Директор Інституту обдарованої дитини Національної академії педагогічних наук України, кандидат технічних наук Володимир КАМИШИН зазначив, що справжня обдарованість неможлива без трьох складових: здібностей, креативності і бажання зробити щось. Також він закликав учасників не боятися представляти свої таланти, адже «маркетинг самого себе – теж дуже важлива тема».

Відділення математики на відкритті представляв заступник директора Інституту телекомунікацій та глобального інформаційного простору Національної академії наук України, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор технічних наук, професор Олександр ТРОФИМЧУК. Щоб мотивувати юних науковців, він зауважив, що більшість великих відкриттів математики роблять у молодому віці.

Професор кафедри теоретичної фізики фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор фізико-математичних наук, голова журі відділення фізики та астрономії Олексій ВАСИЛЬЄВ наголосив, що найкращими є інвестиції в освіту.

Щастя на своїй землі, а також реалізації власного потенціалу в Україні побажав юним колегам професор кафедри експериментальної фізики фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор фізико-математичних наук, голова журі секції «Експериментальна фізика» Валерій ПОГОРЄЛОВ.

Підтримав його думку і керівник лабораторії «Раманівсько-люмінесцентна субмікронна спектроскопія» Інституту фізики напівпровідників імені В. Є. Лашкарьова Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук Віктор СТРЕЛЬЧУК, наголосивши, що Національна академія наук докладає всіх зусиль, аби зацікавити юнь.

Доцент кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук, голова журі секції «Аерофізика та космічні дослідження» Людмила КОЗАК слова вдячності і теплі побажання адресувала науковим керівникам, які зробили величезний внесок у перемогу своїх вихованців.

Не хвилюватися, а радіти весні і науці щиро побажала учасникам доцент кафедри фінансів економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат економічних наук Юлія СУББОТОВИЧ.

Доцент кафедри механіки суцільних середовищ механіко-математичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук, член предметної комісії з математики Олексій ХАРИТОНОВ помітив, що три відділення об’єднує цікава ознака: усі вони послуговуються універсальною мовою – мовою математики.

Завідувач кафедри астрономії і фізики космосу фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор фізико-математичних наук, професор Василь ІВЧЕНКО на все життя «заразився вірусом науки», якого побажав усім учасникам, а також додав до трьох зазначених умов обдарованості четверту – наполегливу працю.

Зв’язок поколінь МАНівців продемонстрував голова Асоціації випускників Малої академії наук Євген КУДРЯВЕЦЬ, запросивши всіх школярів на майстер-клас з ораторського мистецтва, влаштований для них колишніми слухачами секцій.

Перед учасниками з концертною програмою виступили студенти Київської дитячої академії мистецтв, лауреати всеукраїнських та міжнародних музичних конкурсів. Молоді співаки і музиканти Ярослав ОЛІЙНИК, Анастасія КУДІНА, Олександр ІЩУК, Богдан БУРБИГА потішили присутніх своєю грою та співом і надихнули на плідні конкурсні дні.

Від Чернівецької області приймають участь: ГоловацькийМикола, учень 11 класу (секція «Теоретична фізика»); ЗахарукЛідія, учениця 10 класу (секція «Експериментальна фізика»); БулатАндрій, учень 10 класу (секція «Математичне моделювання»). Побажаємо їм успіхів і великих перемог.

Методист БМАНУМ Прокопець П.Г.

Фотогалерея

foto
Краєзнавча конференція «Буковинський край очима юних науковців» згуртувала юних дослідників
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН