ІІІ Всеукраїнська олімпіада з робототехніки

prev next

Як вам таке завдання: сконструювати робота, запрограмувати його на заздалегідь обумовлені завдання і головне – продемонструвати можливості свого дітища? І все це за визначений, доволі нетривалий час. Думаєте, з таким завданням впорається не кожен дорослий? А от діти від 9 до 16-ти роблять це залюбки уже не перший рік, точніше – уже втретє поспіль.

У спорткомплексі Київського національного університету імені Тараса Шевченка 15 травня відбулася ІІІ Всеукраїнська олімпіада з робототехніки.

До столиці з’їхалися 71 команда зі Львова, Запоріжжя, Нової Праги (Кіровоградська область), Севастополя, Феодосії, Харкова, Луганська, Сум, Кременчука (Полтавська область), Івано-Франківська, Одеси, Луцька, Сімферополя і, звісно, Києва. Вони виборювали путівку на найпрестижніші змагання з робототехніки – фінальний етап Всесвітньої олімпіади з робототехніки (WRO), який цього року відбудеться в листопаді в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати). Торік на змаганнях у Південній Кореї наші співвітчизники, уперше взявши участь у заходах такого масштабу, посіли 6-те місце поміж 24 країн світу і 1000 команд.

Організатором Всеукраїнських олімпіад з робототехніки виступає ТОВ «Пролего», яке є офіційним представником WRO і представником міжнародної програми LEGO Education в Україні, технічна студія «Винахідник», Національний центр «Мала академія наук України», компанія System group. Офіційним партнером робототехнічної олімпіади є одна з компаній-виробників інтегрованої електроніки – корпорація AMD. Активну участь у підготовці та проведенні свята взяв студентський парламент КНУ ім. Тараса Шевченка.

Захід урочисто відкрили директор компанії «Пролего», директор технічної студії «Винахідник» Оксана СТОЄЦЬКА, директор НЦ «Мала академія наук України» Оксен ЛІСОВИЙ, представники данської компанії «Лего» і КНУ ім. Тараса Шевченка.

Олімпіада проводилася у двох категоріях: творчій та основній, яка, у свою чергу, поділялася за віком учасників на молодшу, середню і старшу ліги. Конкурсанти мали продемонструвати знання й уміння з конструювання та програмування роботів LEGO® MINDSTORMS® NXT. Додатково кожна з ліг одержала окремі й непрості завдання. Авторка цих рядків була свідком кумедної сценки, коли перед початком змагань глядачі спробували знайти вихід у вибудованому спеціально для роботів лабіринті-макеті і… – не змогли швидко розібратися із заплутаними ходами. Між тим, як довели пізніше змагання, штучний інтелект із цим завданням вправлявся куди спритніше!

Швидко вибратися з лабіринту, захопити і перевезти кульки у зазначене журі місце, продемонструвати вміння пересуватися сходами вгору-вниз, відсортувати кубики аж за п’ятьма ознаками – і це ще не повний перелік завдань для роботів. Тому кожна команда збудувала власного унікального робота і самостійно запрограмувала його під конкретні задачі. Були серед представлених такі конструкції, які здивували навіть бувалих і досвідчених суддів.

Змагання роботів – дійство завжди видовищне, а якщо додати до цього запал учасників і бажання перемогти, можна лише поспівчувати журі, яким довелося визначатися з переможцями. Отже, цього року на Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки 1 місце посіли: у молодшій лізі – Максим Андронік та Антон Баздирєв, команда Double Strike (технічна студія «Винахідник»); у середній лізі – Олексій Ткаченко, команда NXT-9 (технічна студія «Винахідник»); у старшій – Дмитро Лісіцин, Олександр Гулак, Тетяна Дон, команда Done! (Полтавський обласний ліцей-інтернат при Кременчуцькому педагогічному училищі ім. А. С. Макаренка). У творчій категорії найсильнішою стала команда «Сузір’я» Новопразького навчально-виховного комбінату.

Вихованці Малої академії теж не залишилися без призового місця. У старшій лізі, де точилися особливо запеклі бої, «бронзу» виборола команда «Регор». Її тренує керівник гуртка інформатики Львівської МАН Вадим Маркелов.

Одночасно з олімпіадою відбулася третя щорічна виставка-конкурс на кращу модель, зроблену з конструктора LEGO. Близько 60-ти учасників представили саморобні пневматичні автомати, крани, бульдозери, крокуючі роботи, космічні кораблі, яскраві, незвичної конфігурації будівлі та чудернацькі істоти.

Окрім олімпіади та виставки, гості свята змогли відвідати презентації технічної студії «Винахідник». Стенд привабив чимало гостей різного віку. Цікаво ж знайти скарб за допомогою чарівного пелікана або спіймати найбільшу рибу під час конкурсу «Весела риболовля». Старші спробували сили у програмуванні власної футбольної команди роботів. Усім присутнім також дуже сподобалася зібрана з LEGO залізнична колія з яскравими спритними вагончиками, відтвореною до дрібниць інфраструктурою навколо залізниці й ландшафтом.

Насичений подіями і враженнями день закінчився нагородженням призерів олімпіади та всіх, хто брав участь у численних іграх з LEGO.

Надія Столяр

 

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН