Формування наукової еліти Буковини

Формування наукової еліти Буковини

 

Буковинська Мала академія наук учнівської молоді, працюючи над реалізацією державної політики щодо роботи з обдарованими дітьми та талановитою учнівською молоддю, визначила для себе основні завдання та пріоритети.  Це - створення сприятливого соціального середовища для учнів, які мають здібності до науково-дослідницької діяльності,     сприяння розвитку інтелектуально-творчого потенціалу кожної дитини,   поглиблення знань з різних галузей науки та допомога у професійному самовизначенні відповідно до інтересів та здібностей.

З метою виконання цих завдань та відповідно до нових соціальних ініціатив Президента наш навчальний заклад створює умови для ширшого залучення дітей позашкільною освітою за дослідницько-експериментальним напрямом. 

Сьогодні на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Буковинського державного медичного університету у 12 наукових відділеннях працюють 42 секції. Новим у цьому навчальному році стало відкриття відділення технічних наук та секцій російської і румунської мов у відділенні мовознавства.

У  85 групах  навчається  2126 слухачів. Цей показник у порівнянні з минулим роком збільшився на  416 учнів (19,5 %). Також  на 50%   збільшено кількість груп для учнів 8 класів (всього 8 груп).

Щодо чисельності учнів, яких залучено позашкільною освітою до навчання в гуртках, секціях та інших творчих об’єднаннях дослідницько-експериментальному напряму в навчальних закладах області, то Чернівецька область знаходиться на четвертому місці в Україні.

Нові ініціативиПрезидента передбачають підвищення рівня охоплення позашкільною освітою до 70% дітей.  Шляхом  для вирішення цього завдання є розширення мережі учнівських товариств і об’єднань у навчальних закладах області та відкриття нових наукових відділень і секцій безпосередньо в нашому закладі.

За підтримки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації та на прохання батьків та учнів віддалених районів області на базі навчальних закладів Вижницького та Путильського районів створено філії БМАНУМ (наказ  ДОНМО від №30.07.2013 №704 «Про відкриття філій КОПНЗ «Буковинська Мала академія наук учнівської молоді»).  З жовтня 2013 року продовжено роботу Хотинської філії. Для  432 слухачів обласних шкіл віддалених районів створено умови для проведення науково-пошукової роботи. 

Заняття з історії у Хотинській філіїЗаняття з історії у Хотинській філії

Заняття у Вижницькій філії

Організація навчального процесу у Буковинській Малій академії наук учнівської молоді  має свої особливості і переваги. Слухачі відділення хімії, біології, екології та аграрних наук (керівники:  д.б.н., професор Федоряк М.М., к.х.н., доцент Скрипська О.В., к.м.н., доцент Ясінська О.В.) мають змогу працювати у лабораторіях базових вищих навчальних закладів, проводити досліди, експериментувати.

Заняття з хімії (викладач к.х.н., доцент Дійчук В.В.)Заняття з хімії (викладач к.х.н., доцент Дійчук В.В.)

Своїми враженнями від навчальних занять діляться слухачі відділення. Лясковський Станіслав, учень 9 класу Чернівецького медичного ліцею №3, слухач І курсу секції «хімія»: -  «Мені завжди подобалось проводити досліди та дізнаватись багато нового про хімічні реакції, робити маленькі відкриття та збагачувати свої знання в цій галузі науки. Тут у нас багато практичних та лабораторних занять, а багато учнів не мають змоги в школі  проводити досліди такого рівня, які пропонуються на заняттях в Буковинській Малій академія наук учнівської молоді. Я впевнений, що здобуті на цьому відділенні знання у майбутньому допоможуть мені реалізувати себе як науковця».

Гецеу Анастасія, учениця 9 класу ЗОШ № 5, слухачка І курсу секція «медицина»:-  «На уроках в школі ми не розглядаємо медицину  як окремий предмет, то ж  мені дуже цікаво, коли викладач БДМУ розповідає нам про особливості цієї науки,  про різні хвороби та патології. На кожному занятті викладач за допомогою комп'ютерних технологій та мультимедіа демонструє фільми на ту чи іншу тему, а також слайди з наочними прикладами. Мені цікаво

 

Заняття у науковому відділення наук про Землю(керівник:к.г.н., доцент Костащук І.І.)  організовані на високому науково-теоретичному та практичному рівнях. Особливою цінністю таких занять є формування у слухачів вмінь планувати та проводити  польові дослідження, без яких написати  та захистити науково-дослідницьку  роботу неможливо. Про якість роботи  цього відділення свідчать результати ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт:  у 2012/2013н.р.з чотирьох учасників троє здобули призові місця (І, ІІ і ІІІ). Це дозволило Чернівецькій області на рівні з Сумською і Полтавською областями здобути перше командне місце в Україні.

Заняття з географії (викладачі:  Кочерган Я.А. та к.г.н., доцент Костащук І.І.)Заняття з географії (викладачі:  Кочерган Я.А. та к.г.н., доцент Костащук І.І.)

          Думки слухачів наукового  відділення наук про Землю.

Дроник Богдан, учень 8 класу Горішньошерівецької ЗОШ, зазначає, що йому приємно навчатись в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, у будівлі, яка занесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та плануєнаписання власної наукової роботи.  Робулець Анна, учениця 9 класу Грозинецького НВК, захоплена рівнем практичних і дослідницьких робіт. Цибуляк Владислав, учень 9 класу Кам'янської ЗОШ, відзначає високу інформативність занять. Географія відкривається для нього не тільки як предмет, а також  як наука.  Гривул Анатолій, учень 11 класу Василівського НВК, щоразу із захопленням готується та бере активну участь у інтелектуальних конкурсах, які проводяться на заняттях.

Науково-педагогічні працівники  відділення  історії (керівник:к.і.н., доцент Герегова С.В.) у своїй роботі вважають за необхідне не тільки поглиблення теоретичних та практичних знань, а також формування всебічно розвинутої та соціально-активної особистості, яка вихована на історичних традиціях  рідного краю. Тому слухачів  БМАНУМ можна побачити, як   у навчальних аудиторіях, так і в музеях, архівах, бібліотеках - саме там вони знаходять  матеріали для своїх науково-дослідницьких робіт.

Заняття з історії (викладачі: к.і.н., асистент Ільків О.В., к.і.н., доцент Кожелянко О.В.)

Меленко Оксана, учениця 8 класу Чернівецької гімназії №1, яка  навчається у науковому  відділенні філософії та суспільствознавства, секція «Правознавство» (керівник к.ю.н., доцент Місевич С.В.) так відгукується про заняття: - «Заняття  у БМАНУМ відвідую  із задоволенням тому, що саме з правом хочу пов’язати свою майбутню професію. Цей предмет у школі викладається у 9 класі,  тому для мене все нове і цікаве.»

У науковому відділення математики, фізики і астрономії, економіки, комп’ютерних та технічних наук (керівники: к.ф-м.н. Фратавчан В.Г.,     к.ф-м.н. Боднарук С.Б., к.ф-м.н.Борча М.Д., к.ф-м.н.Губатюк І.В.) більшість занять проходить у формі  практичної роботи, яка забезпечує компетентнісний підхід до організації навчального процесу. Великий інтерес до цих наук проявляють  учні 8 класів, які цікавляться технікою і пов’язують з нею своє майбутнє.

На заняттях з фізики

Про роботу відділення мовознавства (керівники:к.ф.н., доцент Вацеба Р.В.,  к.ф.н., доцент Маркуляк Л.В., викладач Орищук С.В.)  можна сказати словами учениці 10 класу Чернівецької ЗОШ № 28 Вудвуд Надії: «Світське виховання в поєднанні з кращими українськими традиціями та християнською мораллю, доброзичливе ставлення науковців філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича формують у нас, слухачів, особливу увагу до освіти, а відтак і до науки. Доля, життєвий шлях кожного слухача Буковинської Малої академії наук, на мою думку, це той лакмусовий папірець, по якому наші викладачі звіряють результати своєї роботи. На моє глибоке переконання, кожен учень БМАНУМ одержує у ході цієї спільної роботи, виходячи з власних можливостей, гідні умови старту у доросле життя. Випускники БМАНУМ минулих років, що досягли значних результатів у своєму становленні, є прикладом для нас -  нинішнього покоління слухачів, прикладом того, що немає нездійснених мрій, а є наполегливість у їх здійсненні, досягненні мети».  

«У секції німецької мови я навчаюсь вже 3 рік. На відміну від школи основною позитивною відмінністю для мене стало те, що щороку своїми знаннями з нами ділились різні викладачі, що стимулювало бути уважнішими та організованішими на заняттях. Основною метою, з якою я вступала до БМАНУМ, було поглиблене вивчення німецької мови для подальшої успішної здачі іспиту для вступу до вишу»,- враження слухачки ІІІ рівня відділення мовознавства, секції «німецька мова», учениця Чернівецької гімназії №1 Козак Анастасія.

«Навчання у секції журналістики є не лише науковим, але й практичним – це школа з відкритою філософією, яку ми, завдяки нашим викладачам, науковцям кафедри журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича,  постійно адаптовуємо до того, що є навколо нас. Виклад навчального матеріалу в БМАНУМ засновано на інноваційних підходах до освіти та поєднує самостійні, командні й інтерактивні види навчання, тож дозволяє кожному слухачеві спробувати себе в різних професійних ролях. За час навчання ми створюємо індивідуальні та командні проекти, журналістські матеріали, серед яких статті, телевізійні та радіо сюжети, інтернет-проекти, журнали. Хочеться вірити, що саме ми - ті люди, які будуть змінювати українську журналістику, формувати та розвивати галузь медіа й масових комунікацій.» - слухач ІІ рівня відділення філософії та суспільствознавства, секції «журналістика», учень 10 класу Сторожинецького ліцею Білак Микола.

Поряд з навчальними заняттями у нашому  закладі  змістовно проводяться і масові заходи, де  можна побачити юні таланти буковинського краю. Тісна співпраця з Чернівецьким педагогічним коледжем Чернівецького національного університету імені  Юрія Федьковича  надихнула на  створення гімну БМАНУМ, який вперше пролунав 10 жовтня на урочистостях «Посвята у слухачі БМАНУМ - 2013».  До цієї справи долучились знатні люди нашого краю -  М. Катеринчук  та В. Васкан.

Слухачі Буковинської Малої академії наук учнівської молоді  висловлюють щиру подяку Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації за створення і підтримку нашого позашкільного закладу.

 

Ляшенко С.І., Липованчук Н.С., Карнаухова Г.М., Іванійчук Н.Ю., Прокопець П.Г., Катеринчук М.В.

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН