До Німеччини – за знаннями і перспективами

prev next

У місті Геттінгені (Німеччина) з 5 по 12 жовтня 2014 року проходила Друга наукова школа з біології для школярів на базі Експериментальної лабораторії для молоді «XLab».

Експериментальна лабораторія для молоді «XLab» є провідним європейським експериментальним науковим центром у галузі біології, хімії, фізики, зорієнтованим на навчання учнів старшої школи та педагогів загальноосвітніх навчальних закладів. Організація була заснована Євою-Марією НЕЕР, вченою в галузі біохімії, яка нині й очолює лабораторію.

Заняття в «XLab» розпочинались о 9.15 ранку і закінчувались о п’ятій годині вечора. Вісім учнів Малої академії наук проводили експерименти з аналізу ескпресії GFP білка у бактеріальній клітині, виділення ДНК і перенесення його у метаболічну активну клітину; освоювали методи полімеразної ланцюгової реакції для генетичного аналізу й електрофорезу в поліакріламідному гелі для аналізу протеїнів під керівництвом доктора біології та імунології Крістіни ВІГЕ. Разом з доктором нейробіології Міхаелем ФЕРБЕРОМ школярі досліджували формування мембранного потенціалу на моделях нейрону п’явки і функціонування візуальних систем сарани й людини методом локальної фіксації потенціалу клітинної мембрани.

Від Буковинської Малої академії наук до Німеччини поїхав слухач відділення «Хімія та біологія» Білобрицький Юрій, призер ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт.

Окрім лекційних та практичних занять учні МАН побували на екскурсії Геттінгеном, ознайомившись з його історією і неповторною архітектурою, відвідали Геттінгенський університет ім. Георга Августа. В міжнародному центрі Геттінгенського університету українцям розповіли про особливості навчання. У супроводі фахівця молодь відвідали Німецький центр приматів.

Знаковим став той факт, що 8 жовтня Нобелівську премію з хімії отримав німецький учений Стефан ГЕЛЛ, який працює в Інституті біофізичної хімії ім. Макса Планка м. Геттінгена. Разом з Еріком БЕТЦИҐА та Вільямом МОРНЕРОМ Стефан ГЕЛЛ розробив флюоресцентну мікроскопію з високою роздільною здатністю. Юні дослідники з Малої академії наук України приєдналися до привітань старших німецьких колег і прониклися думкою – нобелівські лауреати будуть і серед українських науковців.

Фотогалерея

foto
Міжнародний день числа Пі
Всi фото more

Опитування

Щоб на вашу думку потрібно змінити в навчальному процесі Малої академії?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН